perjantai 1. huhtikuuta 2016

Suomen Cup TI 5.4. 19.00 Pyynikki


EHTAA KALAKUKKOA NIGERIALAISMAUSTEIN


Tiistaina Pyynikin urheilukentällä pelataan mielenkiintoinen cup-koitos. TPV pääsee mittaamaan tasoaan Veikkausliigan Kuopion Palloseuraa vastaan. Savolaiset ovat ylivoimaisia ennakkosuosikkeja, mutta muutama seikka puoltaa myös TPV:n yllätystä.

Perinteidensä puolesta Kuopion Palloseura on suomalaisen jalkapallon jättiläinen, samaa sarjaa HJK:n, Hakan ja TPS:n kanssa. 2000-luvulla menestys on ollut kuitenkin vaisumpaa. Kiiltoa palkintokaappiin on tuonut SM-hopea vuonna 2010 sekä liigacupin voitto 2006. Cupissa KuPS on kuitenkin edennyt pitkälle: joukkue on yltänyt kuluvalla vuosikymmenellä kolmasti finaaliin asti, mutta hävinnyt näistä jokaisen. Viime kaudella cuptaival päättyi välierässä Interiä vastaan rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Viimeisten vuosien aikana KuPS:lle profiilia ovat antaneet mielenkiintoiset ulkomaalaisvahvistukset. Osa pelaajista on ollut todellisia löytöjä, osa selkeitä floppeja. Viime kaudelta löytyy esimerkkejä kummastakin: kohutun Freddy Adun pelillinen anti oli olematon, mutta tuntemattomampi ja seurassa edelleen jatkava senegalilainen Babacar Diallo osoittautui tekijämieheksi.

Rudi Dieterin nopeus voi olla avain TPV:n yllätykseen. Kuva Jussi Rämä.





KuPS:n vahvistusten CV on komea


Talven aikana lentoliikenne Afrikasta Kuopioon oli tiheää. KuPS:iin saapui peräti neljä nigerialaispeluria: Gbolahan Salami (hyökkääjä), Paul Onobi (keskikenttä), Azubuike Egwuekwe (puolustaja), Abubakar Aliyu (puolustaja). Maalitolppien väliin hankittiin itävaltalainen Johannes Kreidl. Vielä Liigacupissa riveissä esiintyi jo viime kaudelta tuttu Norsunluurannikon Hamed Coulibaly, mutta hänen kautensa on ohi Ilves-ottelussa sattuneen pahan loukkaantumisen vuoksi.

KuPS oy:n toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen, Kuopioon saapui kevättalvella mielenkiintoisia nimiä. Näiden pelaajien todellinen taso ja sopeutuminen joukkueeseen on kuitenkin melkoinen arvoitus. Kuinka suuresta riskistä on kyse?

- Meillä on kokemusta jo pitkältä ajalta afrikkalaispelaajista. Nyt riski oli vähän pienempi, koska pelaajilla on maajoukkuetaustaa ja heistä oli hyvin tietoa saatavilla. Esimerkiksi videomateriaalia oli älytön määrä. Pelaajat tulivat joukkueeseen testien kautta ja meillä olisi ollut mahdollisuus lähettää heidät takaisin, jos olisi osoittautunut että he eivät ole pelikunnossa. Kontaktihenkilö Osman Sillah on meille jo entuudestaan tuttu.

- Meidän vahvistuksemme ovat jo jonkin verran meritoituneita ammattimiehiä. Ammattilaiset sopeutuvat yleensä hiukan helpommin joukkueeseen. Mitään ongelmia ei ole ollut sinä lyhyenä aikana, kun he ovat meillä olleet. Pelaajat ovat erittäin kovalla motivaatiolla liikkeellä.

KuPS:n ulkomaalaisilta löytyy hurja määrä otteluita nuorten maajoukkueista – Aliyu on jopa U17-maailmanmestari vuodelta 2013. Myös aikuismaajoukkueista on kokemusta, lähinnä tosin B-tasolta.

Gbololan Salami, Nigerian Balotelli?
Ennakkoon mielenkiintoisin nimi on Gbolahan Salami. Hyökkääjältä löytyy räväkkyyttä paitsi maalintekotilanteissa myös muilla tavoin: tilillä on pitkiä pelikieltoja niin erotuomarin (peräti vuoden bänni, joka tosin vetoomuksen jälkeen lyheni) kuin pallopojan koskemattomuuden loukkaamisesta.

Usein kuulee puheita ”afrikkalaislotosta”, johon on tietysti toisinaan myös perusteensa. On kuitenkin muistettava, että juuri afrikkalaispelaajien tuominen Pohjolaan on kaikkea muuta kuin vaivatonta ja yksinkertaista.

- Afrikasta lähteminen on usein hyvin vaikeaa viisumien ja muun byrokratian vuoksi. Myös sikäläiset seurat ovat hyvin arvaamattomia, esimerkiksi hintapyynnöt saattavat nousta tähtitieteellisiksi siinä vaiheessa, kun todellista kiinnostusta pelaajaa kohtaan on osoitettu. Myös Suomessa byrokratia on tehty niin raskaaksi, että aikaa kuluu. Moni seura ei edes jaksa lähteä tähän rumbaan, sillä se vaatii todella paljon työtä. Muualta saa pelaajia helpommalla.

Pelaajat tekevät joukkueen


KuPS:aa valmentaa kolmatta kauttaan turkulaislähtöinen Marko Rajamäki. Viime kausi oli koviin odotuksiin nähden pettymys ja vaihtuvuus joukkueessa on ollut jälleen kerran melkoinen. Oman vivahteensa valmistautumiseen tuo kiire sekä kulttuuriset seikat.

Marko, KuPS lähtee kauteen 2016 varsin kansainvälisellä kokoonpanolla. Millainen haaste tällainen monikulttuurinen joukkue on valmentajalle?

- Meillä on nyt viisi pelaajaa, jotka eivät ole koskaan pelanneet Suomen sarjoissa. Jalkapallosta usein sanotaan, että se on kansainvälinen kieli, joka on sama kaikkialla. Mutta tosiasiassa futista pelataan eri maissa hyvinkin eri tavoin. Minun valmentajana pitää saada tämä puoli sisäänajettua uusille pelaajille mahdollisimman nopeasti. Tietysti myös tottuminen ihan normaalielämään ja vaikkapa lämpötilaan Suomessa voi ottaa oman aikansa.

- Me käymme lyhyessä ajassa erittäin paljon asioita läpi ja se on ulkomaalaispelaajille iso haaste. Tilanne muistuttaa hiukan maajoukkueiden valmentamista: käymme leirinomaisesti läpi yleisiä pelitavallisia asioita ja erikseen meidän tyyliämme pelata. Käytännössä meillä on pari viikkoa aikaa saada homma kuntoon. TPV-peli tulee vastaan aika äkkiä.

Taitoa, halua ja potentiaalia afrikkalaispelaajilta löytyy yleensä rutkasti. Heidän onnistumisensa riippuu kuitenkin muista tekijöistä. Pelaajien sosiaalinen sopeutuminen suomalaiseen yhteisöön on vähintään yhtä tärkeää kuin heidän pelillinen sopeutumisensa Veikkausliigaan. KuPS:n leirissä onkin syytä huolehtia siitä, että nämä nuoret miehet eivät muodosta joukkuetta joukkueen sisälle.

- On erittäin tärkeää, että ryhmästä syntyy yhtenäinen joukkue. Olisi ihan naiivia väittää, että ryhmämme on hyvin hitsautunut: se ei ole vielä tässä vaiheessa mahdollista, koska olemme olleet yhdessä vasta vähän aikaa.

- Valmentaja antaa raamit ja mahdollistaa joukkueeksi kasvamisen, mutta pelaajat tekevät sen itse. Jos valmentaja sanoo, että hän luo fiiliksen, ottaa hän mielestäni vähän väärässä kohtaa sulkaa hattuunsa. Tyhmä valmentaja voi jopa tuhota fiiliksen tällä tavoin.

Aetoo savolaesta


Vaikka suuren yleisön huomio kohdistuukin eksoottisiin vahvistuksiin, on Kuopion Palloseura ennen kaikkea kasvattajajoukkue. Vahvasta ulkomaalaisedutuksesta huolimatta tämän kauden KuPS ilmentää myös junioripuolen vahvaa osaamista. Urho Nissilä, Ilmari Niskanen, Antti-Ville Räisänen ja Sharp Räsänen ovat kaikki kantaneet sinivalkopaitaa nuorisomaajoukkueiden otteluissa useamman kerran.

Urho Nissilä on hieno esimerkki KuPS:n vahvasta juniorityöstä






















- Tavoitteenamme on olla Veikkausliigan omavaraisin joukkue vuonna 2018. Tämä hiukan hämärtyy kun meille saapuu nimekkäitä vierasmaalaisia pelaajia. Jo viime kaudella olimme liigan keski-iältään nuorin joukkue ja omia kasvatteja meillä oli toisiksi eniten. Tänä vuonna saatamme olla jo eniten omia kasvatteja peluuttava joukkue, KuPS:n toimitusjohtaja Heiskanen kertoo.

- Meidän omat nuoret maajoukkuepelaajamme eivät ole ihan vielä sillä tasolla, että pystyvät kantamaan joukkuetta. Tarvitsemme heidän ympärilleen hyviä vahvistuksia, jotka pystyvät tukemaan nuorten kehittymistä ja kantamaan läpi vaikeiden hetkien. Tämä on osa valitsemaamme strategiaa.

Myös Marko Rajamäki muistuttaa samasta seikasta:

- Meidän 20 sopimuspelaajastamme kymmenen on jossain vaiheessa lapsuuttaan tai nuoruuttaan pelannut KuPS-paidassa – veikkaan, että olemme tässä suhteessa Veikkausliigan ykkössijalla. Olemme paitsi monikulttuurinen jengi, myös liigan nuorin jengi, jossa puolet pelaajista ovat omia jätkiä.

Juniorijalkapalloilun erinomaisesti tunteva TPV:n päävalmentaja Anssi Ylinen antaa tunnustusta cup-vastustajan kasvattajatyölle.

- KuPS on iso jalkapalloseura, jolla on vahvat perinteet. Eikä vain edustustasolla, vaan erityisesti juniorityö on seurassa erinomaista. KuPS:ssa junioreissa näkyy hienosti harjoitusmäärien kasvun tuoma tulos ja kehitys, kehaisee Ylinen.

TPV on hyvin valmistautunut


Pallo-Veikot otti cupin edelliskierroksella yllätysvoiton Ykkösen EIF:stä. Joukkueen esitys oli hyvä, mutta cuptaivalta tasoitti osaltaan myös se, että tammisaarelaisilta puuttui kokoonpanosta liuta ulkomaalaisvahvistuksia pelilupahankaluuksien vuoksi. Punakoneen pelaamisessa oli kuitenkin ideaa havaittavissa. Esitys oli ajankohtaan nähden kohtuullisen hallittu, eikä suurempia notkahduksia matsin sisällä tapahtunut. Toki moni pelillinen asia on vasta oraalla, mutta aihio on vähintäänkin kehityskelpoinen.

Tiistain alkuasetelmat muistuttavat hiukan edelliskierroksen vastaavia. Pallo-Veikot kohtaa vastustajan, jonka valmistautuminen kauteen ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. KuPS on saanut lopullisen miehistönsä kasaan vasta aivan kauden kynnyksellä, joten pelisapluuna ei voi olla lähelläkään valmista. KuPS on kuitenkin Veikkausliigajoukkue, jossa henkilökohtainen taito- ja rutiinitaso on huomattavasti TPV:tä korkeammalla.

TPV:n etu on hyvin onnistunut talvikausi. Joukkue on harjoitellut yhdessä jo nelisen kuukautta ja lähes kaikki avainpelaajat ovat olleet mukana hyvän tovin. Uuden päävalmentajan Anssi Ylisen metodi on kerännyt pelaajilta kiitosta ja voidaankin olettaa, että miehistö on jo hahmottanut jonkinlaisen kokonaiskuvan siitä, millaista jalkapalloa Punakone tulee tulevana kesänä pelaamaan.

KuPS:n tasoista joukkuetta vastaan on kuitenkin vaikea ottaa aloitetta täysin omiin käsiinsä. Avainkysymys TPV:n menestyksen kannalta on se, miten joukkue pystyy reagoimaan KuPS:n pelaamiseen ja käyttämään hyväkseen mahdollisia heikkouksia.

Anssi Ylinen, tiistain taiston ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä. Mutta mitkä ovat ne keinot, joilla TPV pystyy edes hiukan haastamaan Kupsia?

- Pienellä kentällä meidän pitää pärjätä kaksinkampailuissa. Toinen olennainen juttu on erikoistilannepelaaminen. KuPS:lla löytyy hyviä yksilöitä siihen, ja vaparit suuntautuvat sinne, minne niiden halutaankin suuntaavan. Erikoistilanne on staattinen pelitilanne, johon voimme ohjeistaa pelaajiamme jonkin verran. Mutta tämä on vähän sellainen yksilöasia: jos et pärjää kamppailutilanteessa, on tulos huono.

Pyynikin postimerkillä erikoistilanteet tulevatkin korostumaan ja niissä KuPS on ainakin paperilla vahvempi. TPV:n on vältettävä turhia rikkeitä, sillä Pyynikillä potentiaalinen maalintekosektori yltää miltei keskiympyrän viivoitukselle. On kuitenkin muistettava, että erikoistilanteet avaavat myös TPV:lle yllätysmahdollisuuksia.

Onko TPV:ssä sellaisia pelaajia, joiden erityisesti odotat ottavan roolia tällaisissa otteluissa?

- Mietin asiaa enemmänkin kollektiivin kautta. Lähtökohtaisesti KuPS:lta löytyy parempi pelaaja jokaiselle pelipaikalle. Meidän pitää valmennuksellisesti saada omista pelaajistamme kaikki irti ja vähän ylikin, jotta TPV:llä olisi mahdollisuuksia. Jokaisen yksittäisen pelaajan on nostettava tasoaan, mutta se on mahdollista tehdä vain yhdessä.

Ennen tiistaita TPV:llä on edessä TUL-cupin ottelun Lapuan Ponnistusta vastaan lauantaina.

- Pelaamme laajalla ringillä, joten tämä on meille hyvä asia. Lyhyen ajan sisällä pääsemme pelaamaan jalkapalloa kahdessa ääripäässä. Olemme lauantaina ennakkoon yhtä ylivoimaisia kuin KuPS ennakkoon meitä vastaan tiistaina.

Erikoistilanteet voivat ratkaista pelin. Kuva Jussi Rämä.



KuPS:n keskikenttä ei ole vielä valmis


Urheilulehden mukaan Rajamäen KuPS pyrkii murtautumaan laidoilta läpi. Toisaalta Pyynikin kentällä kaista saattaa loppua kesken, jolloin KuPS joutuu etsimään erilaisia ratkaisuja. Kaiken järjen mukaan pallonhallinnan pitäisi olla kuopiolaisilla ja pelin painottua TPV:n kenttäpäätyyn. Tämä saattaa avata Punakoneelle paikkoja nopeisiin vastaiskuihin. Etenkin nopeat Rudi Dieter ja Niko Kiiveri ovat pelaajia, joiden harteille on mahdollista sovitella sankarinviittaa. TPV:lle ei tule siunaantumaan tuhlattavaksi asti paikkoja, joten viimeistelyn pitää olla tehokkaampaa kuin EIF:ää vastaan.

Marko Rajamäki, saapuuko KuPS ykkösmiehistöllään Tampereelle?

- Suomen Cup on meille ehdottoman tärkeä kilpailu. Tulemme kentälle parhaalla mahdollisella nipulla. Olin katsomassa TPV:n edellisen kierroksen ottelun EIF:ää vastaan, jotta olisin omin silmin nähnyt tulevan cup-vastustajan jo ennakkoon. TPV meni ihan ansaitusti jatkoon ja olisi voinut tehdä viisikin maalia.

Futisfoorumilla on puntaroitu sitä, että KuPS:n keskikenttä olisi joukkueen heikko lenkki. Kommentteja tähän?

- Olen ehdottomasti samaa mieltä. Saimme hiljattain Paul Onobin keskikentälle, joka pelasi jo Oulua vastaan harjoitusottelun. Haemme tälle osa-alueelle vielä viime metreillä vahvistusta.

Kohuhankinnoista huolimatta Kups on kuitenkin ennen kaikkea perinteikäs kasvattajaseura. Keitä kalakukkokaupungin omia poikia tamperelaisyleisön kannattaa erityisesti seurata?

- Urho Nissilä, Tuomas Rannankari ja Saku Savolainen ovat pelaajia, jotka ovat jo aiemmilta kausilta tuttuja. Uusia niminä tulevan kauden aikana kannattaa painaa mieleen sellaiset nimet kuin Ilmari Niskanen ja Sharp Räsänen, vaikka he eivät vielä tulevana tiistaina kentällä esiinnykään.

Kuopiolaisilla on tulevalla viikolla edessään todellinen taisto Tamperetta vastaan, sillä lauantaina 9.4. he kohtaavat liiga-avauksessaan Ilveksen. Kalakukosta ei riitä jaettavaksi kahdelle, joten kissapeto palannee nälkäisenä ja tyhjin vatsoin Kuopion retkeltään.

Tiistaina tarjolla hieno cup-ilta kahden perintekkään jalkapallon erikoisseuran toimesta. Pyynikin urheilukenttä on paltsarien historiassa kullanhohtoinen paikka: voittihan TPV 30-luvulla TUL:n mestaruuksia juuri Pyynikillä. Nämä saavutukset pitäisi arvottaa samalle viivalle tuon ajan virallisten SM-kullan kanssa, mutta historia ei tee aina todellisuudelle täyttä oikeutta. Jalkapallon ystävillä on monta hyvää syytä saapua tiistaina 5.4 kello 19.00 Pynsälle!

2 kommenttia :

  1. Ilikeesti kiitää Punakone!
    Pieni kenttä ja vähän tilaa, yhteen mennään lujasti. Ammattilaiset varmasti kova kuntosia ja teknisiä yksilöitä, kotijoukkue kollektiivinen "me henkeä" täynnä oleva ja yllätyshaluinen joukkue. Kaiken järjen mukaan vieraat vie mutta nyt sitä ei ole, eikä tule. Uskossaan vahva, koska sydän sanoo niin.
    Tulta munille Punakone!

    VastaaPoista