tiistai 28. elokuuta 2018

Tammelan Voima nostaa Punaisen kortin rasismille!

Tammelan Voima järjestää 15.9. Kulttuurikeskus Maanalaisessa rasismin vastaiset bileet. Jalkapallo ei ole vain peli. Sen avulla voi toimia rakentavalla tavalla niin kentillä kuin katsomoissa - ja ennen kaikkea pitää hauskaa ja jakaa iloa.


’Punainen kortti rasismille’ on kansainvälinen tunnus, jonka avulla halutaan kitkeä urheilussa ja muussa yhteiskunnassa esiintyvää rasismia. Toiminta tämän nimikkeen alla sai alkunsa Isossa-Britanniassa vuonna 1996. Newcastle Unitedin Shaka Hislop oli näkyvässä roolissa toiminnan käynnistämisessä.

”Tankkasin autoani huolto-asemalla, jolloin muutamat lapset alkoivat huudella rasistisia solvauksia. Hetken kuluttua yksi heistä tunnisti minut ja kertoi kuka olin ystävilleen. Sitten he tulivatkin luokseni pyytämään nimikirjoituksia. Se tuntui todella pahalta.”

Vaikka tilanne oli Hislopille ikävä, se auttoi häntä ymmärtämään, millainen merkitys urheilijoilla voisi olla rasismin torjumisessa ja ennakkoluulojen hälventämisessä. Myöhemmin Hislop lahjoitti CWI:n (Committee for a Workers’ International) rasisminvastaiseen hyväntekeväisyysrahastoon 50 puntaa ja haastoi muut ammattilaispelaajat mukaan lahjoituksiin. Tästä kehittyi Show Racism the Red Card -rahasto, jonka tehtävä on jakaa rasisminvastaista oppimateriaalia ja tukea yhteisöllistä rasisminvastaista toimintaa paikallistasolla.

Sittemmin toiminta on laajentunut kansainväliseksi. Suomessa FIMU (Suomen monikulttuurinen liikuntaliitto) edustaa Punainen kortti rasismille -järjestelmää. Jalkapallon pelaajayhdistys on ollut näkyvästi tukemassa FIMU:n toimintaa.Jalla Jalla, TPV!

Jalkapallo on yksi laajimmille levinneitä kulttuurimuotoja maailmassa. Pelin kieli on universaali ja sen avulla on mahdollista jakaa arvoja ja ihanteita, jotka ylittävät kansalliset ja etniset rajat. Jalkapallo ei ole vain peli, sillä se ulottuu syvälle yhteiskuntaan. Siksi jalkapallolla ja urheilulla ylipäätään on aito mahdollisuus vaikuttaa asenteisiin. Lajin piirissä toimivilla ihmisillä on sekä oikeus että velvollisuus pyrkiä tasa-arvoisuuteen tähtäävään ja ennakkoluuloja purkavaan toimintaan.

Vaikka tähtipelaajien esimerkki on tärkeä, on toiminta arkiympäristössä kaikkein ratkaisevinta. TPV:n kannattajaryhmän Tammelan Voiman katsomonosa on ollut viime vuoden syksystä eteenpäin ilahduttavan moni-ilmeinen. Olemme saaneet ryhmäämme mukaan vastaanottokeskuksen asukkaita, joiden rytmikäs kannatus siivittää TPV:n edustusjoukkuetta hienoihin suorituksiin ilta toisensa jälkeen.

Vuoden 2018 kannattajajoukoissa vallitsee iloinen anarkia. Niin kansallisuuksia kuin kieliä on edustettuna runsaasti. Jurot suomalaiskannattajat oppivat liikuttamaan jähmeitä lanteitaan, kun kaveri vieressä antaa kansainvälisen esimerkin. Suomenkielistä kannatuslaulua seuraa arabiankielinen chäntti. Sanat eivät välttämättä välity kieleltä toiselle, mutta se tärkein – tunne, yhdessäolo, jakaminen – yhdistää. Rumpurytmit ovat usein pohjoisen pojalle outoja, mutta kyllä sen TEE-PEE-VEEN voi johonkin sekaan hihkaista ja kas: meillähän taitaa olla uusi laulu repertuaarissa.

Tervetuloa ihmisten juhlaan

TPV:n kannattajat ovat saaneet nauttia hienosta kesästä Miesten Kakkosta seuratessaan. Pallo-Veikkojen kaltainen perinteikäs seura on kuitenkin paljon muuta kuin edustusryhmänsä. Se on ennen kaikkea yhteisö, jonka vahvuus on sukupolvien ketju ja laaja junioritoiminta.

Tammelan Voima antoi oman panoksensa tämän vuoden Särkänniemi-cupiin. Seura toivoi, että jalkautuisimme junnuturnaukseen ja otimme kutsun ilolla vastaan. Kansainvälinen rumpuryhmämme herätti erityistä innostusta lasten keskuudessa. Hyväntuulisuus tarttui myös vanhempiin ja saimme runsaasti kiitosta heiltä.Kiitokset olivat aidosti merkityksellisiä myös Tammelan Voiman väelle. Ennakkoluulot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne kohdistuvat usein niihin ihmisiin ja ihmisryhmiin, jotka jollain tapaa erottuvat siitä, mikä koetaan ja käsitetään normiksi. Äänekäs kannattaminen ryhmänä on normista erottuvaa toimintaa suomalaisessa, kehittyvässä jalkapallokulttuurissa. Myös kannattajiin kohdistuu toisinaan tiettyjä ennakkoluuloja. Se, että Tammelan Voiman olemassaolo koetaan seurayhteisön sisällä iloiseksi asiaksi, on tärkeää.

Kun Tammelan Voima nostaa punaisen kortin rasismille 15.9. Maanalaisessa, nousee samaan aikaan vihreä kortti ilon, yhdenvertaisuuden ja moni-ilmeisen jalkapallokulttuurin puolesta. Samalla 2013 perustettu Tammelan Voima juhlii viisivuotista taivaltaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain TPV:n kannattajien juhla, vaan ihmisten juhla. Vaikka Tammelan Voima korottaa ääntään Pallo-Veikkojen Punaisen puolesta, toivotamme tervetulleiksi väripaletin kaikkia sävyjä edustavat jalkapalloihmiset. Yhdessä, yhdenvertaisina paremman jalkapallon ja paremman maailman puolesta.

PKR-bileitten tapahtumasivut

Ennakkoliput verkkokaupasta.
HUOM: Tammelan Voiman ja Trelmun jäsenille lippu hintaan 5 €, muut 7 €. Valitse oikea vaihtoehto lippukaupasta, kiitos.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti