lauantai 17. helmikuuta 2018

Jesse Oksanen vakuuttaa: “Tää on meidän vuosi!”

Toivotaan näin. Joka tapauksessa menestyksemme ei ainakaan kaadu hyökkäyspään voimaan, siitä yksi esimerkki on juuri Jesse Oksanen. Hän on kehittynyt TPV-vuosinaan huimasti ja on viimeistään tällä kaudella valmis toden teolla taistelemaan paikasta avauskokoonpanossa. Haastattelussa hän kertoo muun muassa näkemyksensä siitä, minkätasoisella joukkueella TPV lähtee jahtaamaan C-lohkon kärkisijoja. Itseluottamuksesta se ainakaan ole kiinni. Toivotaan että tarvittavaa tarmoa löytyy myös kaikilta joukkuetta lähellä olevilta tahoilta, sillä vain yhteen hiileen puhaltamalla voi tavoitteemme toteutua. Eteenpäin TPV!

Kausi on TPV:n osalta jo hyvässä vauhdissa. Mitä mietteitä cupin matsit ovat herättäneet? Tulokset kertovat karua kieltään, mutta miltä ”isompien” vauhti on henkilökohtaisesti tuntunut? Mitä hyötyä näistä matseista mielestäsi saadaan? Rahasammoksihan cup ei ikävä kyllä noussut...

Suomen Cup on näyttänyt meille erittäin hyvin sen missä mennään tällä hetkellä joukkueena ja henkilökohtaisella tasolla. Tietysti tasoero näkyy karkeasti kun kohtaamme jopa Suomen kenttien parhaita joukkueita. Mutta hyvältähän se tuntuu pelata kovia pelaajia vastaan jolloin näkee erityisesti oman tason tällä hetkellä. Sarjaa silmällä pitäen nämä Cup ottelut ovat meille loistava tilaisuus kehittyä kesää varten. Esimerkiksi SJK:n ja VPS:n tasoisten joukkueiden jälkeen on mukavampi lähteä pelaamaan saman sarjatason joukkueita vastaan.
Haaveilitko aikoinasi pihapeleissä jopa Suomen cupin pelejä suuremmista matseista ja ratkaisijan rooleista niissä? Kuinka haaveesi ovat realisoituneet?
Totta kai sitä pienenä haaveiltiin, että ratkaisee “chämppärifinaalin” viimeisellä minuutilla. Niihin pihapelien unelmiin on vielä vähän matkaa.
Kotimaisen jalkapallon arvostuksen puutteesta kertoo ehkä osaltaan myös se, että useimmiten suosikkipelaajiksi mainitaan joku ulkomainen supertähti. Onko sinulla muitenkin myös jokin kotimainen ihanne, joka teki sinuun aikoinaan unohtumattoman vaikutuksen?
Koska olen Valkeakoskelta kotoisin, niin nuorena tuli katsottua varmasti jokainen Hakan kotipeli, jolloin esimerkiksi Valeri Popovitch ja Mikko Manninen olivat pelaajia, joita tuli seurattua ja ihailtua. Myös Innasen Mikkoa tuli ''vähän'' seurattua.
Miten sinun jalkapalloharrastuksesi sai alkunsa? Miten tiesi johti Pallo-Veikkojen riveihin?
Futis sai alkunsa oman kotipihan peleistä isää vastaan,s illoin tuli huomattua kuinka helppoa ja kivaa on nöyryyttää hieman isompaa ja hidasta miestä. Muutenkin perheemme hengittää pelkästään futista, joten pikkunaperona olisi ollut miltei mahdotonta ehdottaa muita lajeja päälajiksi. Myöhemmin potkin kaupunginosajoukkueissa ja sitä myöten 12-vuotiaasta täysi-ikäisyyteen asti Hakan junioreissa. Juniorivuosien jälkeen olin Hakan mukana, mutta pelit pelasin Pallo-Sepoissa ja se oli loukkaantumisten sekä itseluottamuksen kannalta kova ja opettava vuosi. Pallo-Veikkoihin löysin tieni sen vuoksi, että halusin uusia haasteita. Valkeakoski kävi liian tutuksi ja sellaiseksi paikaksi, jossa en nähnyt kehittyväni niin paljon kuin täällä Tampereella TPV:ssä.
Mikä on parasta mitä jalkapalloilu on sinulle tähän mennessä antanut? Mitkä muistot loistavat muita kirkkaimpina?
Löytyy monia asioita, mitä jalkapallo on antanut. On vaikea alkaa luettelemaan niitä erikseen, sillä kaikissa ikäluokissa on tullut upeita muistoja. Mutta nykymuistissa on edelleen päällimmäisenä mielessä parin vuoden takainen Suomen Cupin ottelu KuPSia vastaan, jossa punakone meinasi tehdä jättipommin ja laittaa liigajoukkueen laulukuoroon.
Entä oletko jo kokenut sellaisia fyysisiä tai henkisiä kolhuja, mitkä olisivat antaneet aihetta pohtia vakavasti lopettamista tai lajin vaihtoa?
Suurin kolhu itselleni taisi olla vuosi 2010, jolloin oikea nilkka jouduttiin leikkaamaan. Siitä eteenpäin kesti noin 3-4 vuotta, että se vahvistui täysin enkä enää pelännyt sitä. Onneksi nilkka on nykyään hyvässä kunnossa eikä vuoksi ole ollut tarvetta miettiä jalkapallon lopettamista tai lajin vaihtoa.
TPV:n joukkue tuntuu jopa nuorentuneen viime vuodesta keski-iän ollessa vain noin 23 vuotta. (Toisaalta tuntuu myös, että monet ovat tahkonneet kakkostakin jo vuosikaupalla...) Millä lailla luulet ikärakenteen vaikuttavan suorituksiin, positiivisesti ja negatiivisesti ajatellen?
Vaikka joukkue onkin nuori, niin se ei ole täysin kokematon. Meillä on useita pelaajia, jotka ovat pelanneet kakkosta monet vuodet. Meillä on myös vanhempia ja kokeneempia pelaajia ylemmiltä sarjatasoilta, etunenässä Jari Nikkilä ja Juho Saarinen. Joukkueen nuoruus tuskin tulee vaikuttamaan millään tavalla tulevaan kauteen, meillä jokaisella on paljon näyttöhaluja ja moni pyrkii vielä pelaamaan vaikka Veikkausliigaa. Teemme töitä, että saavutamme mitä haluamme emmekä tee samoja virheitä kuin viime vuonna.
Tässä vaiheessa kautta sekä joukkueella että kannattajilla on taas vakaa usko siihen, että tämä on meidän kausi. Mihin pitäisi erityisesti panostaa, että voisimme välttää viime vuoden karvaat pettymykset?
Jokaisella pitää olla luotto tulevaan kauteen ja siihen, että tää on meidän vuosi! Meidän täytyy pelata joukkueena paremmin ja tiiviimmin kuin viime vuonna. Yksilötaidoista se ei ole meillä eniten kiinni, vaan siitä miten me pelaamme joukkueena.

Millä tavalla käsittelette joukkueen kesken tappiopelejä? Entä miten ne vaikuttavat itseesi ja mielialaasi? Kuinka helposti ja millä keinoin unohdat kehnot ottelut?

Häviöt käsitellään joukkueen ja valmennuksen kesken enimmäkseen videopalaverin ääressä, usein myös heti hävityn ottelun jälkeen pettymys purkaantuu ja spekuloimme ottelua kopissa. Kyllähän aina häviöiden jälkeen on mieli maassa, mutta itselläni se unohtuu muutamassa päivässä ajan kanssa.
Joukkue alkaa olla melko lailla kasassa. Millä mielin katsot kokoonpanoa? Onko mielestäsi jokaiselle pelipaikalle saatu tarpeeksi vahvoja pelureita? Ja nimenomaan siten, ettei muutama loukkaantuminenkaan horjuttaisi kokonaisuutta.
Joukkue alkaa näyttämään omaan silmään valmiilta, meillä löytyy niin puolustukseen kuin hyökkäykseenkin useita vaihtoehtoja. Vähiten taitaa olla pelaajia keskikentälle, mutta siihenkin löytyy ratkaisuja muilta pelipaikoilta. Moni pelaaja voi tarpeen tullen pelata usealla eri paikalla. Tietysti vahvistukset keskikentälle olisivat varmasti jokaiselle joukkueen pelaajalle posiitivinen asia, sillä monia loukkaantumisia ja pelikieltoja tulee pitkin pitkää kautta.

Tammelan Voiman tentissä helmikuussa 2016
 
Kaksi vuotta sitten mainitsit videohaastattelussa, että fysiikassa ja kestävyydessä on kehittämisen varaa. Miltä nuo osa-alueet nyt tuntuvat? Vieläkö panostat erityisesti niihin, vai onko tilalle tullut jotain muuta?
Kehitystä on tullut muutaman vuoden sisällä paljon näissä mainitsemissani asioissa, mutta vielä niitä täytyy parantaa ja runsaasti. Kestävyys alkaa olemaan hyvällä mallilla, mutta voimaa tarvitsisi vielä hieman enemmän. Uskon sen tulevan ajan kanssa, kun jaksaa olla sinnikäs. Teemme joka viikko talvikaudella oheisharjoituksia ja vapaapäivinä tulee käytyä omatoimisella lenkillä tai puntilla, joten panostus kehitykseen jatkuu päivä päivältä.
Mitkä olivat mietteesi viime syksyn taistojen tauottua? Oliko TPV sinulle ainoa vaihtoehto jatkon kannalta vai tuliko kyselyjä muistakin seuroista?
Kauden jälkeen tuli vedettyä noin kuukausi happea kaikkeen futikseen liittyvistä asioista enkä ajatellut missä pelaisin seuraavana kautena. Kävin muutamia vaihtoehtoja myöhemmin lävitse, mutta oli aika selvää, että jatkaisin TPV:ssä kun kuulin ketkä pelaajat ja valmentajat jatkaisivat varmuudella.

Mikä on parasta TPV:ssä?
TPV:ssä ehdottomasti parasta on joukkueen yhteishenki ja meidän fanit. Suomen Cupin ottelussa KPV:tä vastaan Kokkolassa oli upeaa nähdä kuinka monta punaisen kannattajaa tuli sinne asti meitä seuraamaan. Tästä iso hatunnosto.
Päädyimme tällä kaudella pohjoislohkoon, jossa vastaan asettuu enimmäkseen varsin tuntemattomia joukkueita. Millä tavalla joukkue on hankkinut tietoja vastustajista? Osaatko arvioida, ketkä ovat pahimpia kilpakumppaneitamme kärkisijoja ajatellen (siellähän me kuitenkin keikumme)?
Mahtavaa päästä pelaamaan pohjoiseen uusia joukkueita vastaan. Monet joukkueet ovat meille aivan uusia vastuksia, minkä vuoksi odotamme kauden alkua ehkä aiempaa enemmän. Vielä emme ole käyneet uusia joukkueita läpi sen suuremmin, sillä meillä on tällä hetkellä käynnissä Suomen Cup ja yleisesti harjoituskausi, joten keskitymme vielä siihen. Itse en ole ajatellut vielä sen suuremmin ketkä voisivat olla lohkossa suurin uhkamme. Uskon kuitenkin punakoneen taistelevan kärkisijoista tulevallakin kaudella.

Mitä henkilökohtaisia tavoitteita sinulla on tälle kaudelle? Käyvätkö ne yksiin joukkueen tavoitteiden kanssa?
Henkilökohtaisesti tavoitteena on nousta vieläkin suurempaan rooliin mitä aikaisemmalla kaudella ja sitä myöten pelaamaan tulevaisuudessa isommille kentille. Joukkueesta pois lähteneen Rudi Dieterin saappaat jäivät koppiin ja tavoite on, että tulisin täyttämään itse ''konkarin'' saappaat. Eli tavoitteena olisi nousta ratkaisevaksi sekä luotettavaksi pelaajaksi joukkueellemme tulevalla kaudella. Meidän tavoitteemme on tietenkin lähteä voittamaan jokainen ottelu ja uskon, että omat tavoitteeni palvelevat joukkuetta tässä asiassa.

Kiitoksia haastattelusta, Jesse!

Linkki haastiksessa mainittuun videoon:
https://www.youtube.com/watch?v=KFusIOjVz4g 

 

 

 
      Ei kommentteja :

Lähetä kommentti