torstai 4. huhtikuuta 2024

"Torjumisen pitää tulla selkärangasta" - Hilanderin opeilla kohti nollapelejä

Alasarjaseuraksi laskeutumisesta huolimatta TPV:n valmennus on vaikuttanut myös viime vuosina osaavalta ja ammattitaitoiselta. Oman vahvan lisänsä tähän tuo pelaajauransa syksyllä 2022 lopettanut Mika Hilander, joka aloittaa nyt toisen kautensa seuran maalivahtivalmentajana. Seuraavassa lukuisia kotimaan Veikkausliigaseuroja edustanut veskari kertoo tunnelmistaan ennen kakkosen avausmatsia. Virallinen totuus tallennettiin 26.3.2024.

Miltä kauden lähestyminen näyttää maalivahtivalmentajan näkökulmasta?

Maalivahtitilanne on sellainen, että viime vuonna heitä oli kolme ja nyt neljä, joista kaksi eli Kalle Kohonen ja Johan Pihlajamäki ovat uusia. Kamppailu siitä kuka pelaa on kovaa mutta rehtiä. Tosi tasaväkisiä maalivahteja, ei me tiedetä vielä välttämättä kuka sarjan avaa. Hyvä tilanne, nuoria jätkiä, jotka kaikki haluaa kehittyä ja kaikille tulee luultavimmin kuitenkin löytymään peliaikaa tulevana kautena.

Onko kaikilla vähän erilaisia ominaisuuksia?

No tietyllä tavalla. Kalle ja Sami [Maja] ovat aika samantyyppisiä ja samankokoisia, vahvuudet ehkä hieman pelin eri osa-alueilla. Johan on sitten tosi isokokoinen, mutta hänellä on pitkä loukkaantuminen takana, joten koitetaan päästä sieltä pikkuhiljaa takaisin. Ja Aaro [Kuusjärvi] on sitten siinä tukena mukana hommassa.

Välillä on tuntunut, että meillä on selvä ykkösmoke, ja jos hän loukkaantuu niin käy huonosti. Tällä kaudella tilanne on ilmeisesti aivan erilainen?

Kyllä mä pystyisin laittamaan noista neljästä kaikki pelaamaan kakkosessa. Tilanne on hyvä, mutta tavallaan huonokin, koska osa tulee pettymään. Se on urheilua.

Kukaan ei voi olla varma että pääsee pelaamaan.

Kenellekään ei olla missään vaiheessa sitä luvattu. Asiat on tehty selviksi jo talvella, kun on hommiin lähdetty. Kaikki ovat samalla viivalla ja viimevuotiset näytöt eivät paina. Puhtaalta pöydältä lähdettiin.


Missä vaiheessa julkistatte kokoonpanon maalivahdeille?

Aika lailla päivää ennen, mutta kyllä maalivahti tietää jo aikaisemmin pelaako vai ei.

Onko teillä ollut näin kauden alun lähestyessä joitain tiettyjä treenejä, johon olette keskittyneet?

Nythän me vasta aletaan olemaan pääsääntöisesti pihalla treenaamassa. Kyllä me ollaan hyvin pitkälti ihan maalivahtien perushommissa menty, torjumista ja jalalla pelaamista. Nyt kun ollaan pihalla, niin otetaan enemmän keskityspalloa ja sellaista. Mulla on se pääsääntö tuossa hommassa, että maalivahdin torjuntatyöskentelyn pitää olla niin varmaa, että se ehtii keskittyä muuhunkin kuin pelkkään torjumiseen. Eli pelin ohjaamiseen ja puolustuksen organisoimiseen. Torjumisen pitää tulla selkärangasta.

Jos ajattelee vaikka sinun pitkää maalivahtiuraasi, niin onko juuri pelin ohjaaminen sellainen asia, mikä on muuttunut tärkeämmäksi?

On varmaan, mutta ehkä eniten on muuttunut jalalla pelaaminen ja mitä siinä vaaditaan. Pelin ohjaaminen on mun mielestä ollut aina tärkeää maalivahdille ja sitä puolta jätkien pitää kehittää.

Millä tavalla treenaatte sitä osa-aluetta?

Se tulee tuossa pelin mukana ja harjoituksissa, puhutaan ja kerrotaan, mitä tilanteissa voisi puolustajalle tai keskikenttäpelaajalle puhua. Että mihin ja miten ohjataan, ja minkälaisilla sanoilla. Heillä on omat tapansa tehdä ja kehittyä.

Pitää siis tietää joukkueen taktiikka.

Kyllä meillä joukkueen taktiikan tietää maalivahditkin. Hänen se on melkeinpä tärkeintä tietää, että me miten halutaan puolustaa, hyökätä tai avata peliä. Maalivahti organisoi sitä yhdessä keskiakselin pelaajien kanssa. Kyllä maalivahdin pitää olla taktisesti hereillä ja tietoinen. Meidän maalivahdit ovat läsnä jokaisessa taktiikkapalaverissa.

Onko heillä yleensä paljon kysyttävää sinulta harjoituksissa vai oletko sinä enemmänkin äänessä?

Enpä tiedä onko kysyttävää. Mä perustelen kyllä miksi me tehdään asioita ennen kuin me tehdään ne, tai ainakin pyrin siihen. Kerron mietteeni ja mitä kehitettävää tai hyvää näen heidän toiminnassaan. En tiedä jätänkö edes sijaa kysymyksille. Pelejä käydään läpi videoiden kauttakin, jos en vaikka aina pääse peliin paikalle.

Kun peliurasi alkoi lähestyä loppuaan, niin oliko sinulle selvää, että haluat jatkaa uraasi tällaisessa roolissa?

Ei missään tapauksessa. Ajatus lähti vasta sitten kun lopetin, kun jotkut joukkueet soitteli ja kyseli lähtisinkö mukaan. Muutaman ekan kuukauden kieltäydyin, mutta sitten päätin, että lähden kokeilemaan. Ja kyllä siitä sitten kiinnostuinkin. Mä myös hain UEFA-B valmentajakurssille ja pääsinkin, mutta se ei valitettavasti toteutunut tänä vuonna, koska hakijoita oli liian vähän. Sitä varten piti olla tietty pelaajatausta, tietyille kurssitasoille pääsee hieman oikopolkua. Olisin kyllä halunnut kouluttaa itseäni tällä puolella. Se kurssi olisi ollut kenttäpelaajavalmennusta ja kestänyt vuoden, mutta siitä olisi sitten voinut päästä jatkokurssille. Se ajatus kytee edelleen takaraivossa.


Ehdit pelata urasi aikana monessa joukkueessa ja sinulla on myös TPV-taustaa, joten et ihan tyhjästä tullut tänne.

En, mutta se on lyhyt. Tavallaan kyllä kauden mittainen, mutta loppui ennen kuin ehti alkaakaan. Muistaakseni 2009 helmikuussa, kun meillä oli treenipeli Tali-hallissa, niin mulla meni oikeastaan kaikki hajalla vasemmasta polvesta. Takaristiside taisi jäädä ehjäksi. Koko loppukausi meni loukkaantuneena, että siinä oli minun TPV-urani… Jokusen pelin ehdin pelata talvella ja syksyllä kävin muutamat treenit, mutten ollut lähelläkään pelikuntoa. Valitettavasti se jäi sellaiseksi.

TPV:n historiahan voisi olla aivan erilainen ilman tätä loukkaantumista.

Niin, tai oma pelihistoriakin. Mutta historiaa ei voi muuttaa, se oli sellainen.

Nyt historiaasi kuitenkin liittyy taas TPV. Miten sinut saatiin houkuteltua tänne? Sanoit kuitenkin että olit ehtinyt jo kieltäytyä parin kuukauden ajan.

Rantalan Toni soitteli mulle ja juttelin myös Kaikurannan Jounin kanssa. Sitten siinä mietiskelin, että onko mulla aikaa ja huvittaako mua. Päästiin sitten Ashin [Civil] kanssa sopuun niistä linjoista, minkä verran mä käyn paikalla. Loppujen lopuksi nekin sitten muuttuivat kauden aikana, minun ei ollut tarkoitus olla peleissä oikeastaan ollenkaan. Ash halusi kuitenkin, että olen paikalla vähintään kotipeleissä ja osallistuinkin Ashin kanssa myös aika paljon pelin aikaiseen valmentamiseen ja reagoimiseen. Rooli eli vähän kauden aikana mutta tykästyin hommaan.

Päätit jatkaa vielä tällekin kaudelle, oliko tässä mitään epäröintiä?

Kiinnostuin viime kauden aikana valmentamisesta ja se kurssikin olisi ollut, mutta siis peruuntui. Minua kuitenkin kiinnosti jatkaa valmentamista. Mutta koska tämä on iltapainotteista ja on teini-ikäisiä lapsia, niin se ajankäyttö… Ja jos lähden johonkin, niin haluan olla motivoitunut ja pystyä keskittymään, en lähde mitenkään puolivillaisesti. Kyllä sitä piti tietenkin vähän pohtia, mutta kyllä mä olin koko ajan kiinnostunut jatkamaan.

Nyt sinulla on kokemusta sekä maalin suulla että kentän laidalla olemisesta, kumpi on hermostuttavampaa?

Kumpikaan ei ole sinänsä hermostuttavaa, mutta kentällä oleminen on ehkä se omempi paikka. Siellä pystyy vaikuttamaan asioihin enemmän, valmentaja pystyy vaikuttamaan vain joihinkin pieniin juttuihin, antamaan vinkkejä. Loppujen lopuksi pelaajat siellä pelaa ja tekee kaikki päätökset. Sä pystyt ohjaamaan ja opettamaan, että he tekisivät kentällä hyviä päätöksiä, mutta se työ tehdään jo paljon ennen ottelua. En tiedä olinko koskaan hermostunut, en siis hermoillut, mutta saatoin hermostua.

Onhan se eri asia. Oletteko päättäneet joukkueen kesken tavoitteita kaudelle?

Minä en ole ollut mukana päätöksenteossa, mutta mulla on selkeät tavoitteet. Lähdetään menestymään joka pelissä!

Ei muuta kuin sitä kohti ja Tammelassa tavataan!


Teksti:Tuukka Termonen
Kuvat: Jyri Haapanen

 Ei kommentteja :

Lähetä kommentti