perjantai 17. kesäkuuta 2016

Haastattelussa Atlantismanageri Aarne Tenkanen!


"Kaiva vaikka puolitoistatuntia persettä, mut tee pari maalia"


Fc Atlantis on Kakkosen värikkäimpiä joukkueita niin pelaajistoltaan kuin taustoiltaan. Seuran syntytarinassa Göstä Sundqvist – suuri suomalainen miessielu – oli ratkaisevassa roolissa. Göstan kynästä syntyi paitsi kuolemattomia laululyriikoita myös hiukan toisenlaisessa rekisterissä liitäviä tulkintoja pohjoisesta maskuliinisuudesta. Näistä yksi on Göstan perintöä Atlantiksen taustoilla jatkava ”lentävä manageri” Aarne Tenkanen. Radiohupailu Koe-eläinpuistosta keikkalavoille ja keskikaljakuppiloihin karanneen roolihenkilön hahmo tuo ilmettä suomalaiseen futisskeneen. Huumorilla on oma sijansa jalkapallokulttuurissamme, sillä siellä missä on persoonallisuuksia, on yleensä myös elämää.


Kuinka Aarne Tenkanen päätyi jalkapallon pariin ja eritoten Atlantiksen lentäväksi manageriksi?

- Pitää mennä aika helvetin kauas tonne Kallioon Bragun kentälle. Mä menin pikkujunnuissa – usko tai älä – HJK:n treeneihin, hävettää saatana vieläkin. Atlantikseen tulin, kun tutustuin Göstaan joskus kauan sitten. Ne veti Ratakadulla treenejä, mä menin sinne vähän neppaileen. Ensin pelasin, mutta eihän tämmöset saatanan linnunluut kestä pelaamista. Ja koska keskikenttä on taiteilijoiden hautausmaa, mä jouduin sit siirtyyn managerin hommiin.

Aarne Tenkanen - toisenlainen manageri


Minkälainen futismanageri olet? Näkyykö Tenkasta muuallakin kuin Atlantiksen saunailloissa?

- Ei tässä paljon kyllä ehi, kyl mä käyn jotain pelejäkin tsiigaamassa. Just kävin Espoo-matsin katsomassa, mutta olihan se melkoista paskaa. Meinasin kaivaa kassista pläägät ja käydä heittään pari maalii, oltais voitettu sekin peli.

"Kymmenen puolustaa, yks tekee byyrit!"


Viime vuonna Atlantis oli alkukaudesta umpisurkea, mutta loppukaudesta sarjan ehkä toiseksi paras joukkue. Tänäkin vuonna esim. Obi Metzger jaksoi juosta toukokuun matseissa ehkä kakskyt metriä kerrallaan. Kunnossahan se olis sarjan parhaita pelimiehiä. Miksi Atlantis antaa puoli kautta tasoitusta muille?

- Obista sen verran, että ei sitä taaskaan missään näkyny. Jos ei Metzgerillä paikat kestä niin sit se voi juosta vaan sen kakskyt metriä, mutta tekis nyt maalin kuitenkin. Mulle valmentajat sano aikanaan, että kaiva vaikka puolitoistatuntia persettä, mut tee pari maalia. Mä sanon sen saman Obille.
- Nytkin on perkele vaan viis pinnaa kasassa, pakkohan se on ruveta tsiigaan uusia pelaajia. Nää nykykoutsit painaa ihan liikaa sellaista, että ykstoist jätkää puolustaa. Kyllä yhen jätkän pitää tehdä maalit, mä oon sitä mieltä. Kymmenen puolustaa, yks tekee byyrit!

Pari vuotta sitten Atlantikselta evättiin pääsy Ykköseen, kun ette täyttäneet Palloliiton kriteereitä. Homma tais tyssätä puutteelliseen pelaajapolkuun tai johonkin sellaiseen. Kuitenkin liigaa myöden on pelannut jengejä, kuten TamU ja Jokerit, joilla ei ole ollut junnutoimintaa lainkaan. Riipiikö tämmöinen?

- Kyl toi riipii ihan perkeleesti. Jos me voitetaan Mikkeli 17 pinnalla ja ne menee meidän edelle, niin ei mee mun jakeluun mitä on tapahtunut. Olin tekemässä tosta isooki juttua, mutta mä aattelin, että mitä mä rupeen noiden puupäiden kanssa tappeleen.

Ratikkakuskin kosketus on silkkaa linnunluuta. Kuva Jussi Eskola.

- Kaikkihan tietää, mikä Suomen futiksessa viiraa. Meidän edellä on Virot, Sierra Leonet ja muut. Lopetetaan se saatanan kuppituolien vaatiminen stadikoille ja ruvetaan pelaamaan futista. Jokainen muistaa Konnun ja tällasten jengien hienot tuhkimotarinat. Se on sitä suomalaista futista.

Saunailloista säästöjä


Kakkonen on siitä hieno sarjataso, että samoista pisteistä kamppailee hyvinkin erilaiset organisaatiot. Löytyy Klubin superjunnuja, Veikkausliigatason Honkaa ja Kiffenin kaltaisia, pelkkää edaria jauhavia jengejä. Mikä on Atlantiksen oma juttu managerin mielestä?

- No muahan on aina rasistiksi haukuttu, mutta mikä helvetin rasisti mä oon, jos maksan 25 tummalle pojalle palkan. Nyt kun tästä sarjasta ei saa näemmä nousta, niin onhan tää kivoille jätkille kiva harrastus. Meillä on sellasta monikulttuurista meininkiä, siellä on Sierra Leonesta, Nigeriasta, Englannista ja Suomestakin joku jätkä.

Atlantiksella on paitsi keskimääräistä värikkäämpi manageri myös keskimääräistä värikkäämpi joukkue. Onko sulla joku salainen sporaraide Afrikkaan vai mistä kysymys?

- Lähe sieltä Tampereen lintukodosta joskus viikonloppusin käymään tossa steissillä. Ei niitä jätkiä kovin pitkältä tarvii hei hakee.

Millaista se on olla tällaisen jengin ruorissa, jossa porukan taustat on kirjavat?

- No ohan se kirjavaa hommaa, mut tietsä mikä siin on hyvä? Meidän porukassa yli puolet on sellasia, että ne ei saa syödä lihaa tai juoda viinaa. Saunaillat tulee halvaks järjestää ja sit mä saan tarjottavista ite vähän enemmän.

Kenet nostaisit esille nykyisestä jengistä?

- No meidän akatemian junnuista voi vielä jotain saada, sit tää Nathan on aika hyvä jätkä toppariks. Ehdottomasti meidän veska, Lohvansuun Eemeli. Tosin me saatiin nyt uus veskari. Mutta tää Eemeli on ylittänyt kaikki odotukset, me vedittiin ihan hatusta tää koko ukko. Ja kyllä mä Obilta odotan paljon, mutta kun ei se linnunluu näemmä pääse kehiin.

Atlantiksen taustajoukot ovat - ainakin toisinaan - varsin edustavat. Kuva Juhani Järvenpää.

Atlantiksen matseissa näkyy myös kentän laidalla monikulttuurista porukkaa. Unelmoit jo vuoden 1996 hitissä Ison pitkän rivo reggae punatukkaisesta neekerinaisesta. Ja ainakin viime vuoden TPV-pelissä lippukassaa hoiti erittäin viehättävä tumma nainen, jolla oli punaa hiuksissaan. Oliko managerilla mitään osuutta tähän asiaan?

- No periaatteessa on. Mä hoidan sinne ne pelaajat ja pelaajat tuo sitten naiset tullessaan. Oikeestaan se on mun ansiota. Siinä kävi kyllä tuuri, et sattu oleen punainen tukka. Sit ihan tiedoksi sinne Tampereelle, että jos lauletaan tukasta, niin ei se aina ihan välttämättä näy se tukka, mistä lauletaan...

Tampereelle suunnitellaan ratikkalinjaa, joten täältä vois löytyä kokeneelle kuskille duunia, jos viihdehommat ei pelitä pitemmän päälle. Herättääkö Tampere tai Tampereen Pallo-Veikot mitään ajatuksia?

- Kyllä mä diggasin Tampereen Pallo-Veikoista sillon, kun te olitte vähän korkeemmalla. Enhän mä nyt enää hirveesti sitä Kakkosessa seuraa. Kun teillä kerran on niitä junnujakin, niin voittakaa koko paska ja nouskaa Ykköseen!

- Mähän olen myös ravimiehiä. Aikanaan suunnittelin sellaista, että oltais otettu tosta laivarannasta suoraan matalalattiaratikka Teivoon. Oishan toi nyt silleen magee, että ainakin Atlantis pääsis sporalla tuleen TPV:tä vastaan pelaan. Kyllä mä lähtisin messiin kuskiksi työntään porukkaa eteenpäin.

Mites ton ajokunnon suhteen?

- Ootsä joskus kuullu että ratikkakuskia puhallutettais? Pitää vaan varoo lehtikelillä ettei mee liian lujaa kurvaan, manageri Tenkanen muistuttaa.

Päätösbiisi on tottakai tämä:


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti