keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Otteluennakko: TPV-Klubi 04 + Joni Ekman Live, Pe 3.6. klo 17.30 Tammelan pallokenttä


PUNAKONE VASTAAN FUTISTEHDAS


Tampereen Pallo-Veikkojen taival Kakkosessa jatkuu perjantaina Tammelassa. Kakkonen on erittäin vivahteikas sarja, jossa seurat ja niiden toimintakulttuurit eroavat jyrkästi toisistaan. Nyt vastaan asettuu suomalaisen jalkapallon superorganismin, HJK:n, evoluutioryhmä Klubi 04. Tämä on se osa Klubin tehdasta, jossa viritetään tulevaisuuden maajoukkuepelaajat. Edellisestä kotiottelusta tuttuja Kontulan marketin muovipusseja ei tässä ympäristössä juuri näy.


Klubi 04 on HJK:n reservijoukkue ja tärkeä porras kohti edustusmiehistöä. Yhteistyö liigamiehistön kanssa on varsin tiivistä. Päävalmentaja Toni Koskela kuuluu myös HJK:n valmennusryhmään, ja etenkin harjoittelussa on käytössä pitkälti samanlaiset mallit kuin liigajengillä. Kaiken järjen mukaan tämän pitäisi tuottaa yksilöitä, joille klubilainen tapa ymmärtää jalkapalloa on iskostettu selkäytimeen.

- Istumme Mika Lehkosuon kanssa lähes päivittäin samassa pukukopissa, joten yhteistyö on tiivistä. Seuran sisällä on vahva yhteisymmärrys toiminnan isoista linjoista, vakuuttaa Klubi 04:ää toista kautta luotsaava Koskela.

Strategia on ollut onnistunut, sillä keskimäärin nollanelosen tehtaalta valmistuu kausittain kahdesta kolmeen pelaajaa, jotka kykenevät nousemaan Veikkausliigamiehistöön. Tunnetuimmat heistä ovat sittemmin raivanneet tiensä A-maajoukkueeseen ja ulkomaille. Jokainen jalkapalloa vähänkään seuraava tuntee Perparim Hetemajn, Alexander Ringin ja Joel Pohjanpalon kaltaiset nimet.

Kansainvälinen urheilutieteen laitos CIES arvioi HJK:n viime vuonna pohjoismaiden johtavaksi kasvattajaseuraksi. Vaikka rankingkriteerit ovat itselleni epäselvät, on saavutus joka tapauksessa kovaa luokkaa. HJK onkin ainoa suomalaisseura, joka on selviytynyt UEFA Youth Leagueen, ”nuorten Mestarien Liigaan”. Esimerkiksi Urheilulehden Gert Remmelin mukaan Koskelan joukkue oli viime kaudella Suomen paras, jos mittariksi asetetaan joukkuepelin kollektiivisuus, dogmaattisuus ja pelinopeuden säätö.

Kuluvan kauden Kakkonen on ollut 04:lle melkoinen esterata. Kuva Juhani Järvenpää.

Nousu lähellä viime vuonna


Klubi 04 perustettiin aikoinaan Jokereiden savuaville raunioille. Ryhmä on pelannut 12 toimintavuotensa aikana yhteensä neljä kautta Ykköstä, loput Kakkosta. Viime kaudella nousu oli lähellä, kun Nollaneloset voitti Kakkosen itäisen lohkon. Joukkue kohtasi nousukarsinoissa Grankulla IFK:n. Kauniaislaisten kokenut ryhmä oli kaksiosaisessa ottelussa nuoria vastustajiaan vahvempi.

Lähtökohta nousukarsintaan ei ollut paras mahdollinen. HJK-organisaation hyvä juniorityö osoittautui Pyrrhoksen voitoksi. Moni Klubi 04:n avainpelaaja oli maajoukkueen mukana karsinnan ensimmäisen osaottelun aikana. Ottelu päättyi GrIFK:lle 5-1 ja nousu oli sitä myöten selvä.

Onkin melkoisen käsittämätöntä, että nimenomaan Ykkösen nousukarsinnat on aikataulutettu samaan aikaan nuorten maajoukkuepelien kanssa. Monen tavoitteellisesti ja järkevästi toimivan Kakkosen ryhmän anti suomalaiselle jalkapallolle on nimenomaan kasvatustyössä. Ja sitten kauden tärkeimmällä hetkellä tuon työn hedelmistä ei päästäkään nauttimaan järjenvastaisen aikataulupäällekkäisyyden takia.

Ainakin tässä kohtaa voi hyvällä syyllä väittää, että Palloliitto söi ruokkivaa kättä. Liiton tulisi olla seuroja varten, ei päinvastoin. Maajoukkuetoiminnan kehittyminen edellyttää hyvin toimivia seuroja – erityisesti kunnianhimoisia kasvattajaseuroja.

Kuluva kausi on ollut Klubi 04:lle vaikea. Avausottelussa tuli selvä 5-1 voitto Fc Ålandista, mutta tämän jälkeen on ollut hiljaisempaa. Viidestä ottelusta saldona vain yksi tasapeli. Erityisesti maalinteko on ollut nihkeää, sillä Klubi on onnistunut viimeistelyssä vain kahdessa ottelussa.

Nollaneloset ovat Kakkosen poikkeustapaus


Kakkosessa niin organisaatiot, puitteet kuin joukkueiden tavat pelata jalkapalloa ovat varsin kirjavat. Tämä on itse asiassa sarjan yksi viehättävimmistä piirteistä. Löytyy Klubi 04:n kaltaisia futistehtaita, jonka vastapainona on lähes kaveripohjalta toimivia jengejä, joissa jalkapalloa harrastetaan siinä muun elämän sivussa. Toimintakulttuureissa on suorastaan radikaaleja eroja.

Missä määrin tällainen variaatio palvelee Klubi 04:n kaltaisen joukkueen pelillisiä tarpeita ja pelaajakehitystä?

- Asiaa voi katsella monella tapaa. Emme satsaa nousuun erityisesti esimerkiksi hankkimalla kokeneita pelaajia, vaan pelaamme kulloisellakin nuorisoryhmällä. Hyviä asioita on ainakin se, että voimme peluuttaa varsin nuoria pelaajia.  Joka vuosi joku nuoremman B-ikäluokan pelaajista on pelannut paljon minuutteja 04:ssa. Toisaalta sarjassa on myös sellaisia pelejä, joissa toivoisin pelaajiemme joutuvan vähän kovemmille. Joidenkin pelaajien kehitystä palvelisi Ykkösessä pelaaminen. Aikuisten otteluissa fysiikkaerot ovat kuitenkin merkittävät ja virheistä rangaistaan nopeammin kuin junnupeleissä.

Maalinteosta on riemuittu vain harvoin. Kuva Juhani Järvenpää.

Entä nihilististä prosenttifutista pelaavat vastustajat? Onko näistäkin otteluista hyötyä kehityksen kannalta?


- No, aika moni pelaa meitä vastaan juuri niin. Mutta pitää muistaa, että edustusmiehistöllä liigassa tilanne on usein vähän sama. Minusta tärkeää on, että pelaamme erilaisia joukkueita vastaan, jolloin opimme tunnistamaan erilaisia tilanteita kentällä.

Klubi 04:n toimintaa on periaatteessa turhaa arvioida joukkuemenestyksen perusteella. Pelaajakehitys ja klubilaisen jalkapallon evoluutio laadukkaan harjoittelun kautta ovat keskeiset tähtäimet. Sarjataulukon tuijottelun sijaan oikeampi mittari on esimerkiksi se, kuinka monta pelaajaa kykenee murtautumaan liigajoukkueen pelaavaan miehistöön. Kuluvalla kaudella liiga-HJK:n kokoonpanossa on kuitenkin melkoinen määrä ulkomaalaisia.

Onko HJK epäonnistunut kasvatustyössään?

-  HJK:n tavoite on aina voittaa mestaruus ja joukkueen kasaamisessa on vuosittain vaihtuvia muuttujia. Ulkomaalaisia on toki paljon, mutta lähes kaikki kotimaiset pelaajat ovat pääosin tulleet mukaan Nollanelosen kautta. Viime kauden joukkueestamme nousi 7-8 pelaajaa edustuksen rinkiin mukaan. Esimerkiksi viime viikonlopun KuPS-pelissä mukana avauksessa heistä olivat Aapo Halme, Lassi Lappalainen ja Sebastian Dahlström.

Klubi04:n pelaajalista on varsin pitkä. Kuinka suuri vaihtuvuus joukkueessa on kauden aikana?

- Muutama pelaaja on lainassa muualla, moni on mukana B-junioreissa. B-juniorit ovat meille tärkeä ikäryhmä, koska sieltä on mahdollista edetä UEFA Youth Leagueen. Pelaajat pelaavat aina siellä, missä katsomme heidän tilanteessaan järkeväksi.

- Tänä vuonna Nollanelosen vaihtuvuus on ollut viime vuotista suurempaa, jolloin pelaava ryhmä oli melko tiivis. Nyt olemme antaneet peliminuutteja myös liigassa vähemmälle vastuulle jääneille nuorille pelaajille.

Kurssitoverien kohtaaminen


Viime kaudella olitte aina nousukarsinnoissa asti. Kuluva sesonki on alkanut takellellen. Onko tämän vuoden lohko kovatasoisempi vai mistä kyse?

- Meillä on täysin uusi joukkue viime vuoteen verrattuna. Lisäksi miehistön vaihtuvuus pelien välillä on ollut suurta. Tämä on totta kai tulosurheilua ja lukemat taululla ratkaisevat, mutta pelillisesti olen ollut suhteellisen tyytyväinen. Olemme luoneet hirveän määrän maalipaikkoja, mutta olleet tehottomia. Alkukaudesta vastustajat ovat puolestaan olleet hyvin, hyvin tehokkaita meidän päässämme.

Olet Ylisen Anssin kanssa samalla UEFA Pro -kurssilla. Millainen on käsityksesi Anssista valmentajana?

- Anssi vaikuttaa rauhalliselta kaverilta, joka ei lähde turhista stressaamaan, vaikka ihan kaikki asiat eivät aina toimisikaan toivotusti. Saa asioita ajettua eteenpäin rauhallisuutensa kautta.

Millaisen TPV:n odotat kohtaavasi perjantaina?

- TPV:llä löytyy hyviä yksittäisiä pelaajia. Mohamed Koroma on erittäin vaarallinen hyökkääjä, Jari Nikkilä kokenut ja hyvä Ykkösen tason pelaaja, Sergei Korsunov erittäin taitava tähän sarjaan. Oletan, että kyseessä on pelaava ryhmä, joka pyrkii tarkoituksenmukaiseen syöttöpeliiin.

Ryhmäsi pursuaa lahjakkuutta. Keihin pelaajiin tamperelaisyleisön kannattaa erityisesti kiinnittää katseensa?

- En koskaan nosta yksittäisiä nimiä esiin. Todennäköisesti kaikilta avauksen pelaajilla löytyy tililtään juniorimaaotteluita. Jokaisella on mahdollisuus huipulle, mutta sinne on pitkä matka.

Entä on jokin pelillinen juttu, jota futisniilojen kannattaa tarkkailla?

- Haluamme pitää palloa, luoda ylivoimia kentälle ja pyrimme hyökkäämään monipuolisesti, sekä laidoilta että keskeltä. Vastustajan tapa puolustaa ratkaisee paljon. Painotamme myös paljon puolustamista – se on osa-alue, jota HJK:n junioriryhmät eivät välttämättä joudu paljon miettimään. Toivottavasti monipuolisuus näkyy myös katsomoon.

Jari Nikkilä on ollut TPV:n luottomiehiä. Kuva Tapio Kalliomäki.

Fyysisyyttä ja aktiivisuutta


TPV on pelannut nyt kaksi perättäistä tasapeliä. Sekä Kontu- että Salpa-ottelusta jäi kitkerä maku, sillä täydet kolme pistettä olivat tyrkyllä kummassakin koitoksessa. Jos Punainen haluaa tosissaan kamppailla lohkon kärkisijoista, olisi tällaiset ottelut kyettävä kääntämään voitoiksi. Maalinteko on ollut hankalaa, mutta päävalmentaja Anssi Ylinen ei ole lainkaan huolissaan.

- Kontua vastaan pelasimme pelillisestikin huonosti, mutta Salossa meni jo paremmin. Meillä oli 7-8 hyvää maalipaikkaa. Olemme virheiden sijaan käyneet videopalaverissa läpi onnistuneesti luotuja maalipaikkojamme. Olen luottavainen sen suhteen, että maaleja syntyy - mahdollisesti useampikin, koska pystymme luomaan niin selkeitä paikkoja. Olemme viime aikoina harjoitelleet positiivisia tilanteenvaihtoja ja maalintekoa. Talvi kului pääosin puolustuksen parissa, nyt olemme painottaneet hyökkäämistä.

Puolustuspeli onkin ollut koko alkukauden hyvää. Pallo-Veikkoja vastaan ei ole juurikaan tehty varsinaisia pelitilannemaaleja. Sen sijaan kulmapotkuista vastustaja on rokottanut TPV:tä jo kahdesti, joten erikoistilanteissa tarkkuus ei ole ollut huippuluokkaa.

Miehistö on ollut melko vakiintunut alkukauden otteluissa. Onko kesän mittaan laajempaa rotaatiota luvassa?

- Kierrätystä on luvassa. Me olemme olleet siinä onnellisessa tilanteessa, että loukkaantumisia on ollut vähän. Olemme kuitenkin jo nyt peluuttaneet 18 pelaajaa, vaikka avaus on ollut aika vakio. Nuorille pelaajille on tärkeintä, että täysiä minuutteja tulisi jossakin joka viikko. Hyvät esitykset kakkosjoukkueessa tullaan palkitsemaan peliajalla edustuksessa. Sen kyllä myönnän, että voisin pelata samalla puolustuksella läpi kauden.

Vastassa joukkue, jonka vahvuus on pallonhallinta ja taito. Miten TPV aikoo reagoida Klubin asettamaan haasteeseen?

- Klubi ei etene kovin nopeasti, he hallitsevat palloa ja syöttelevät paljon, mielellään lähietäisyydelle. Se on Klubin pelillinen linja, jota ei helpolla muuteta. Moni joukkue tässä sarjassa väsyy Klubin syöttömyllyssä. Toni Koskela on niin hyvä valmentaja, että hän saa homman vielä sujumaan, siitä olen varma.

- Meidän pitää puolustaa tiiviisti, mutta ei liian passiivisesti. Pelkkä varjonyrkkeily ja puolustusmuodossa odottelu ei auta. Meidän pitää pyrkiä palloon ja vastustajaan kiinni aktiivisesti. Vastustajan nuoret pojat ovat erittäin taitavia, mutta meillä on muutama kilo enemmän fyysisyyttä. Koska jokunen Klubi-04:n pelaaja on U-18 maajoukkueen mukana, saattaa vastustajan riveissä löytyä myös liigapelaajia. Tosin tällaiset yksittäiset pelaajat eivät sinänsä ratkaise mitään.

Saattaakin olla, että Tammelan viheriöllä nähdään pitkästä loukkaantumisesta kärsinyt Toni Kolehmainen, jolla on jonkin verran peliminuutteja tämän kauden Kakkosesta. Talvimaajoukkueessakin esiintynyt Klubilainen on 27-vuoden iällään suorastaan dinosaurus muiden Nollanelosten joukossa. Klubi 04:n keski-ikä on nimittäin n. 18 vuotta ja joukkueen toisiksi vanhin pelaaja on huhtikuussa 21 vuotta täyttänyt Jiri Koski.

Superlupauksia on tarjolla viheriön lisäksi Pikku-Tammelan terassilla jo tunti ennen alkuvihellystä. Tuolloin kitaraansa tarttuu nuori mies nimeltään Joni Ekman. Joni on sanalla sanoen Rock. Sitä paitsi perjantai ja häppärit ennen matsia. Vain tyhmä jättää tämän väliin. Eihän tällaista ole hei kellään - paitsi TPV:llä!

Perjantaina työväen jengi tykittää koneistoa vastaan. Tässä soundtrack tanakkaan taistoon. Matti "Härkä" Jokinen, tää on sulle:


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti