perjantai 8. heinäkuuta 2016

Otteluennakko TPV-BK-46 & Säärelä LIVE su 10.7. klo 16.00 @Tammela

Kevätkierros huipentuu sunnuntaina


Sunnuntaina on luvassa hieno futispäivä. Erityisesti jalkapallomaailman huomio kiinnittyy Tammelan stadionille, jossa pelataan TPV:n ja BK-46:n välinen taisto. Maailmanluokan oheisohjelmasta vastaa Säärelä. Luultavasti punk ja futis pelastavat planeetan siinä sivussa.

Tampereen Pallo-Veikot on pelannut tuloksellisesti vahvaa kautta. Nyt TPV on kohdannut yhtä vaille kaikki lohkon joukkueet ja sarjasijoitus on komeasti toinen.  Avauskierros saa hienon päätöksen, kun vastaan asettuu kolmatta sijaa pitelevä Karjaan BK-46. Rakoa joukkueiden välillä on vain yksi piste. Kentällä saatetaan nähdä myös väkevää liigakokemusta TPV:hen palanneen Mikko Innasen hahmossa.

Lohkon kärjessä humisee Fc Honka viiden pisteen erolla. Latvaan asti yltäminen voi olla TPV:lle vaikeaa, mutta kakkossijasta kannattaa kamppailla. Miesten Kakkosta pelataan tänä vuonna kolmessa lohkossa ja eniten pisteitä kerännyt lohkokakkonen pääsee mukaan syksyn nousukarsintoihin. Voitolla Punakone pääsisi öljyämään konettaan varsin hyvistä asetelmista. Sunnuntain ottelun jälkeen on nimittäin tiedossa parin viikon kesätauko.

TPV menestyy vain joukkueena pelatessaan. Kuva Janne Pirinen.

BK-46 lähti kuluvaan kauteen uuden valmentajan, Tero Forssin johdolla. Myös pelaajistossa tapahtui jonkin verran muutoksia ja miehistö oli kasassa melko myöhään. Näistä syistä johtuen BK:n ei uskottu yltävän aivan kärkiryhmään. Lohko on kuitenkin ollut odotetun yllätyksellinen, ja kun BK on pystynyt välttämään pidemmät huonot jaksot, on joukkue keikkunut käytännössä läpi kauden kolmen parhaan joukossa.

BK elää maaleistaan


BK-46 on onnistunut maalinteossa kaikissa pelaamissaan otteluissa. Toisaalta myös vastustaja on toimittanut pakettia perille toistuvasti: oma maaliverkko on säilynyt koskemattomana vain EsPaa ja Kiffeniä vastaan. Ottelukohtainen maalikeskiarvo on peräti 4,0.

Erityisesti Casper Källbergin kanssa TPV-miehistön tulee olla varuillaan. Maalipörssin kärkimies on viimeistellyt kuluvalla kaudella yhdeksän osumaa. Näyttöjä on jo kahden vuoden takaa, jolloin Källberg naulasi 21 kaappia. Viime kausi kului Ykkösen EIF:ssä, mutta kun paikkaa avauksesta ei löytynyt, palasi Källberg Karjaalle.

Tero Forss, onko BK:n pelitapa sellainen, että maaleja syntyy?

- Olemme tehneet töitä yhtenäisyyden eteen. Pelaajistomme on vaihtunut melko paljon. Joukkuepelaaminen pitää opetella ja se ei tapahdu muutamassa kuukaudessa. Hitsaamme palasia edelleen yhteen ja ehkä senkin vuoksi takaiskuja on tullut.

- Joukkueessa on erilaisia pelaajia. Olemme muokanneet perusryhmitystämme aika usein. Aikanaan pelaajana nautin 4-4-2 -systeemistä ja myös valmentaja ajattelen sen olevan ihan ok ryhmitys. Mutta lähinnä menemme sen mukaan, mitä pelaajia meillä on käytettävissä.

Länsi-Uusimaa on todellista jalkapalloseutua. Alueelta löytyy perinteistään ylpeitä seuroja kuten Hangon IK, Tammisaaren EIF ja Karjaan BK-46. Tänä kesänä joukkueet pelaavat eri sarjatasoilla, joten ikimuistoisia paikallisderbyjä ei ole tarjolla. Futiskulttuuri kuitenkin elää ja voi hyvin. Tästä esimerkkinä vaikkapa BK-46:n aktiivinen kannattajaryhmä Pålkkasvinen.

Puolustus vs hyökkäys?


TPV on puolestaan elänyt puolustuksestaan, sillä omiin on mennyt alle yksi osuma per ottelu. Kauden otteluiden maalikeskiarvo on kakkosen tasolle alhainen 2,3. Vain Atlantiksen otteluissa on nähty vähemmän osumia. TPV:n valmentaja Anssi Ylinen on alkusesongin aikana korostanut monasti, että hän lähestyy peliä nimenomaan puolustuksen kautta. Se on osa-alue, joka on pyritty saamaan aivan ensimmäiseksi kuntoon.

Pitää muistaa, että jalkapallossa puolustuspelaaminen ei tarkoita pelkästään reagoimista vastustajan pelaamiseen näiden hallitessa pelivälinettä. Nimenomaan tilanteenvaihdot ovat usein ratkaisevia. TPV:n hyvä puolustus on itse asiassa seurausta kohtuullisen kurinalaisesta pallollisesta vaiheesta. Kun peliväline menetään, joukkue kykenee löytämään nopeasti puolustusmuodon, eikä linjojen väliin jää vastustajan etenemiselle liiaksi elintilaa.

Anssi Ylinen, voidaanko ottelu tiivistää puolustuksen ja hyökkäyksen väliseksi taistoksi?

- Meidän ajatus on se, että pyrimme ensi sijassa voittamaan, emme voittamaan 5-2 -lukemin. Joukkueella on luottamus pelitapaamme. Otteluiden jälkeen kokeneetkin pelaajat ovat sanoneet, että hitto vie, tämähän toimii. Mutta paljon on edelleen kehittämistä, ei meidän puolustamisemme ole vielä optimaalista.

Casper Källberg on Kakkosen kovimpia maalitykkejä. Kuva Juhani Järvenpää.

BK-46:n Casper Källbergiin on kiinnitetty erikseen huomiota myös Ylisen ennakkopiirrustuksissa.

- Källberg on isokokoinen, vahva ja vaarallinen pelaaja. BK-46 on muutenkin kookas ryhmä ja he ovat erikoistilanteissa hyviä, TPV-luotsi Anssi Ylinen puntaroi.

Maalinteko on sen sijaan ollut haasteellista. Matti Jokisen ikävä loukkaantuminen lisäsi haastetta entisestään. Toisaalta esimerkillisen Jokisen poissaolo avaa ison mahdollisuuden TPV:n nuorille hyökkäyssuunnan pelaajille. Paavo Näykki ja Salomo Ojala ovat esiintyneet rohkaisevasti, lisäksi Jesse Oksanen on alkanut saada vastuuta loukkaantumisestaan toivuttuaan.

- Uskon, että pystymme maalintekoon BK:ta vastaan. Pallollinen pelimme on parantunut, emme juokse enää niin paljon linjan taakse vaan pystymme myös pitempiin syöttöketjuihin. Olemme viime aikoina pelanneet vähän tasaisemmin, mutta loisteliasta ei peli ole vielä ollut. Mahdollisuuksia on vaikka mihin. Joukkue on kuitenkin nuori ja ehkä siksikin esitykset joskus ailahtelevat. Olemme kuitenkin yksi tämän sarjan organisoiduimpia joukkueita.

Hyökkäyspelaamisessa tärkeä rooli on myös Eino Ekillä, jonka nousut laitapuolustajan tontilta ovat sarjan ehdotonta eliittiä. Muun miehistön liike mahdollistaa Ekin vaaralliset nousut ja etenkin Valtteri Käpyaho on hoitanut tätä puolustusmuodon kannalta elintärkeää roolia esimerkillisesti.

Mikko Innanen palaa Punaiseen


Jalkapallossa on monenlaista johtajuutta: on pukukoppiliidereitä, kaksinkamppailuja voittavia momentumpelaajia ja ratkaisevia osumia iskeviä hyökkääjiä. Mutta tarvitaan myös sellaisia pelaajia, jotka eivät ole näyttäviä, vaan perustuvat pelinsä nöyrään joukkuepeliin.

- Oskari Kantanen ei ole aina kansan suosikki, mutta hoitaa laitapuolustamisen esimerkillisesti. Hän on yritteliäs ja aktiivinen pelaaja, joka menee palloa kohti ja haluaa kamppailla, eikä luovuta. Osku on niillä ansioilla ansainnut peliminuuttinsa.

- Jari Nikkilä johtaa pelaamisen kautta, etenkin pallollisesti. Hän pyrkii rytmittämään pelaamistamme. Valtteri Käpyaho on tavallaan valmentajalle helppo pelaaja: Vallu pystyy oivaltamaan asioita ja toteuttamaan niitä kentällä sovitusti. Keskisektorin Tommi Smeets ja Käpyaho ovat nimenomaan puolustusta tukevia pelaajia.

TPV saa erittäin mieluisan paluumuuttajan Mikko Innasen pukiessa punaista päälleen monen vuoden jälkeen. Viimeksi Mikko esiintyi TPV riveissä Veikkausliigassa vuonna 1999. Pääsarjatason otteluita vyöllä on yli 200.

Kuinka pitkään Mikko on ollut joukkueen mukana ja millaista panosta odotat häneltä?

- Mikko oli pitkän ja vaikean loukkaantumisen jäljiltä erittäin tyytyväinen jo siitä, että pääsi mukaan harjoittelemaan. Hän on ollut mukanamme kesäkuun alusta alkaen. Pitää muistaa, että Mikko on vasta toipumassa. Innanen on kuitenkin sunnuntain kokoonpanossa mukana, mutta peliminuuttien määrää on tässä vaiheessa vaikea ennustaa. Sanoinkin Mikolle, että ei kannata ottaa hyvää alkuverryttelyä, vaan vedät ihan kylmiltään, Ylinen naurahtaa.

BK:n kokoonpanossa muutoksia

BK-46:n riveistä puuttuu HSV:n akatemiaan kutsuttu hyökkäjä Tobias Fagerström. Lupaus pelasi ensimmäiset minuuttinsa miesten edustustasolla viime kaudella – ikää tuolloin oli hämmentävät 14 vuotta. Kuluvalla kaudella Fagerström kuului karislaisten vakiokokoonpanoon.

- Kakkosessa pelaaminen vaatii tiettyä fyysistä valmiutta, sekä lahjakkuutta että harjoittelua. Tobias on nopea ja periksiantamaton pelaaja. Tobiaksella on taitopuolella ja pelikäsityksessä opettelemista, mutta hänellä on aikaa siihen. Ei hän taidollisesti huono ole, mutta kehittyä pitää vielä lisää. Hän on ollut luottopelaajiani kentällä. Lisäksi harjoitusmoraali on kovaa luokkaa, Tero Forss kehaisee.

Myös toinen runkopelaaja puuttuu BK:n kokoonpanosta: puolustuksessa vakuuttavasti esiintynyt Bushi Mergim kärsii pelikieltoa sunnuntaina.

Karislainen possujuna. Kuvaaja tuntematon, muttei tunteeton.
Tammelan Voima toivoo näkevänsä myös karjaalaisfanit katsomossa. Paikalle kannattaa saapua jo kello 16.00, jolloin Pikku-Tammelan terassilla on tarjolla rouheaa livemusiikkia ”nuoren, komean ja kaunisäänisen” Marko Säärelän toimesta. Kaljakarsinassa kelpaa röhkiä, eikä possujunamainen letkajenkka ole pahitteeksi sekään. Onnentunti ennen matsia: Tammelan alueen halvin olut löytyy stadionilta. Härligt välkommen!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti