tiistai 5. heinäkuuta 2016

Tammelan Voima esittää: SÄÄRELÄ su 10.7. klo 16.00 Pikku-Tammelan terassilla!


PUNKIN ENSISIJAINEN TARKOITUS EI OLE VIIHDYTTÄÄ


Kauden ensimmäinen puolisko kohoaa kliimaksiin sunnuntaina Tammelassa, kun vastustajaksi saapuu BK-46 Karjaalta. Pelissä riittää panosta, jahtaavathan molemmat joukkueet kakkossijaa Hongan takana. Toivottavasti paikalle saapuu myös runsaasti vierasfaneja, joiden edellinen vierailu TPV:n vieraana on vielä hyvin muistissa.


Niin heitä kuin kaikkia muitakin ajoissa paikalle saapuvia virittää tunnelmaan tamperelainen pitkän linjan punkrokkari Marko Säärelä. Mies on tunnettu muun muassa The Underclassin laulusolistina, mutta kuten tulemme sunnuntaina kuulemaan, mies kykenee villitsemään kansanjoukot ilman rytmiryhmääkin. Keikka alkaa Pikku-Tammelan terassilla heti neljän jälkeen. Tervetuloa!

Miten ja milloin sait kosketuksen musiikin maailmaan? Löytyikö lapsuudenkodistasi asiaa auttava laaja levyhylly?

- Isä kuunteli rokkia, Chuck Berryä, Rollareita, Elvistä ja niin edelleen. Ei kuitenkaan koskaan mitään suomenkielistä. C-kasetit olivat kova sana, autossakin soi aina rokki.

Milloin huomasit että punkrock on ”sun juttusi”? Mikä siinä viehättää, mikä siitä tekee erilaista ja kiehtovampaa kuin muista musiikkityyleistä?

- Pelle ja Pistols olivat kovia, mutta sitten kun tuli Lama, niin ajattelin ettei näin rajua bändiä voi edes olla. Punkissa kiehtoi alussa se, ettei siinä ollut ensisijaisena tarkotuksena viihdyttäminen. Tämä piirre on osittain muuttunut nykypunkissa. Toisaalta iskelmämusiikki voi nykyään olla jopa kantaanottavampaa kuin punk.

Säärelä: oikeassa - ei oikealla

Nykyisin soitat ja levytät ainakin The Underclass -bändin kanssa. Mitä kaikkia muita yhtyeitä historiaasi kuuluu?

- Monia bändejä on ollut ja on edelleen. Eristetyt toimii yhä ja matkaa syksyllä Meksikoon kiertueelle. Sitten on Kapelle Vorwärts, josta puolet asuu Saksan Bielefeldissä, joten soitamme yleensä vain kaksi keikkaa vuodessa. Flags Of Unityn taival päättyi tähän vuoteen. Omalla nimellä keikkailen hyvinkin vaihtelevissa kokoonpanoissa. Joitain projektiluonteisia juttuja on myös vireillä.


Esiinnyt siis sekä bändin kanssa että soolona. Miten vertaisit kokemuksia keskenään? Laulukieli taitaa ainakin olla eri?

- Ei siinä kokemuksena sinänsä eroa ole. Laulukieli voi olla sama tai eri.

Punkiin on kautta aikain yhdistetty poliittisuus ja kantaaottavuus, mikä harmi kyllä tuntuu jääneen nykyään monilla täysin taka-alalle. Sinä ja yhtyeesi tosin ylläpitävät tuota traditiota vahvasti. Miksi on mielestäsi niin tärkeää tehdä biisejä, joissa on sanomaa?

- Siinä vaiheessa kun sanottava loppuu, lopetan musiikkihommat. Joku varmaan on sitä mieltä, että olisi ollut syytä lopettaa jo ajat sitten. Mutta esimerkiksi Flags Of Unityn lopettamiseen liittyy juuri tämä. Kaikki mitä pitikin tuli jo sanottua.

Kuten todettua, teksteissäsi ei peitellä poliittisuutta, vaan ne tuovat vahvasti esille vasemmistolaista maailmankuvaa. Tunnetko itsesi lavalla enemmän ”saarnamieheksi” vai viihdyttäjäksi?

- En tunnista itsestäni kumpaakaan, vaikka voinhan olla molempia. En koe tärkeäksi pohtia moisia, enkä hirveästi analysoi tekemisiäni.

Millaista palautetta olet teksteistä saanut? Turhauttaako tai harmittaako, koska sanoitukset luultavimmin jäävät – ainakin bändin kanssa – sivuosaan musiikin alle?

- Positiivista palautetta tulee paljon. Toisinaan sanat käsitetään väärin. Useasti myös joku lapsellinen lauseeni tulkitaan huippuälykkääksi viisaudeksi.


Minkälainen suhde sinulla on urheiluun ja erityisesti jalkapalloon? Kiinnostaako urheilun seuraaminen tai harrastaminen?

- Jalkapalloa olen pelannut koko ikäni ja pelaan edelleen Vastapallossa. Olen myös valmentanut junnuja TPV:ssä sekä tyttöjoukkuetta TKT:ssa. Oma pelailu alkoi aikanaan OTP:ssa. Tykkään myös hiihtämisestä ja lenkkeilystä. Urheilun seuraaminen jää vähemmälle. Nyt on tullut katsottua EM-kisoja, mutta esimerkiksi edelliset MM-kisat meni uppiniskaisesti boikottimerkeissä.


Bändeistä puhuttaessa kantaaottavuuden ja poliittisuuden aste on usein mahdollista erottaa, mutta entäpä esimerkiksi jalkapallojoukkueiden osalta? Voitko kuvitella sellaisia syitä, minkä vuoksi inhoaisit jotain tiettyä seuraa?

- Osaan kuvitella moniakin. Mutta esimerkiksi joku St. Pauli on myös todella suurta bisnestä. Jostain syystä pidän yleensä altavastaajista. Inhoan monia isoja seuroja, en lähde tässä kuitenkaan nimeämään niitä.

Ainakin Pelle Miljoona on päässyt The Underclassin versioimaksi. Mitä kriteerejä sinulla on lainabiisille? Käytätkö niitä joskus tilanteissa, joissa yleisö ei muuten innostu keikasta? Tai ehkä et ole koskaan joutunut moiseen tilanteeseen...

- Lainabiisin täytyy olla jollain tavalla merkityksellinen ja se voi olla sitä monellakin eri tasolla. Vaikkapa muisto nuoruudesta tai jostain tapahtumasta, johon kyseinen biisi liittyy. Tai sitten biisi voi olla vaan niin hyvä. En muista, että olisin ollut tilanteessa, jossa yleisö ei innostu... Tai ehkä olen jo tottunut siihen?

Mitkä ovat parhaat puolesi esiintyjänä? Millaisen keikan saamme kuulla sunnuntaina Tammelassa?

- Olen nuori, komea ja minulla on kaunis ääni. Siitä se hyvä keikka rakentuu. Luultavasti ystäväni Teemu Kiiskilä tulee myös lauteille mandoliininsa kera.

Kiitos näistä mietteistä. Tammelassa tavataan!
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti