tiistai 26. helmikuuta 2019

Tuomas Lähdesmäki luottaa vahvasti sekä Punakoneeseen että Huuhkajiin

Kuten kaikki TPV:n joukkueen kasaamista seuranneet ovat huomanneet, niin mukaan menestystä jahtaamaan on saatu lukuisia kovia vahvistuksia. Yksi heistä on SJK:n ja Hakan kautta Tampereelle kulkeutunut Tuomas Lähdesmäki. Mies on sekä harjoituspeleissä että Cupissa osoittanut olevansa todella nopea ja liikkeiltään arvaamaton taistelija, joka pelaa kaikki tilanteet täysillä loppuun asti. Todella vaikea pelaaja vastustajien kannalta siis. Tässä hän kertoo hieman kuulumisiaan Cupin lohkovaiheen tauottua.


Kuinka ja missä aloitit jalkapallon parissa? Millainen rooli vanhemmillasi on ollut harrastuksessasi? Kulkiko nuorempana mukana myös muitakin lajeja yhtä tarkeinä?

- Aloitin jalkapallon pelaamisen pienenä Seinäjoella ja TP-Seinäjoen junioreissa. Vanhemmillani on ollut mielettömän iso rooli jalkapalloharrastuksessani ja on sitä edelleen. Heidän avullaan olen voinut harrastaa tätä huippulajia ihan nappulasta asti ja toteuttaa unelmaa kaikilta osin. Heille kuuluu iso kiitos. Nuorempana mukana kulkivat myös salibandy ja lentopallo aina pitkälle nuoruusvuosiin saakka. Sitten tajusin, ettei aika millään riittänyt kaikkiin kolmeen (lentopalloon ei ehkä pituuskaan...) ja futis vei sitten voiton.


Millaiset harjoitusolosuhteet kotiseudullasi olivat? Mitä mieltä olet Tampereen kenttätilanteesta? Mihin olet tyytyväinen, mihin kaivattaisiin parannusta?

- Seinäjoella harjoitusolosuhteet olivat huippuluokkaa etenkin viimeisinä vuosina. Uusi keinonurmihalli nousi vanhan hiekkakentän päälle ja muutenkin fasiliteetit kasvoivat räjähdysmäisesti, kun saatiin oikeita ihmisiä mukaan tukemaan Seinäjoen jalkapalloa. Myös Tampereella on mielestäni erittäin mieluisat olosuhteet. Meillä on täällä iso halli talvisin ja kesäisin löytyy sekä tekonurmea että nurmikenttiä mistä valita. Eli olosuhteista ei jää kiinni mikään. Jos nyt aloitetaan negatiivisesta kuten aina, niin omat henkilökohtaiset kopit voisivat olla aina edustusjoukkueilla käytössään, eikä sinne olisi muilla joukkueilla pääsyä. Tuolloin se olisi tavallaan se meidän toinen koti. Mutta kuten edellä mainitsin, niin kenttäolosuhteet ovat mahtavat ja valinnan varaa löytyy.


Oliko sinulla juniorivuosinasi jokin saman seuran pelaaja, jota fanitit erityisesti? Vai olitko niitä, joiden mielestä kotimainen futis on lähinnä potkupalloa ja ihailemisen arvoiset tähdet löytyvät ulkomailta?

- Minulla oli pienenä useita joita fanitin, niin Ronaldinhoa, Messiä ynnä muita. Mutta jos samasta seurasta täytyy nostaa joku pelaaja, niin varmaan eniten katsoin ylöspäin aikanaan SJK:ssa pelatessani Chris Cleaveriä. Hän oli monelle juniorille ja joukkuelaiselle hieno esimerkki päivittäisessä tekemisessä.

Kuva: Ismo Alhoniemi
Kotimainen jalkapallo elää lievää noususuhdannetta maajoukkueen orastavan menestyksen siivittämänä. Mitkä ovat sinun varhaisimpia muistojasi MM- tai EM-tasolta?

- Vaikea kysymys, seuraan paljon futista ja kisoja tullut myös seurattua jonkin verran, mutta en pysty nostamaan mitään erityistä esiin. Kaikki ovat hienoja tapahtumia ja nostavat lajin arvoa myös Suomessa.


Meillä varttuneimmilla katsojilla maajoukkueeseen on aikojen kuluessa kiinnittynyt ikuisen epäonnistujan leima. Miten on nuoremman sukupolven laita, löytyykö luottoa siihen, että Huuhkajat lähitulevaisuudessa lennähtävät kisakoneeseen? Mikä sen voisi vielä estää...?

- Tietenkin lennähtävät! Meillä täytyy olla jokaisella usko siihen ja vain tekemällä asioita oikein kentällä ja sen ulkopuolella me pääsemme kisoihin. Ja tuloksethan ovat alkaneet jo parantua. Mielestäni Suomesta tulee yhä enemmän parempia pelaajia, joista aletaan jo maksamaan (kolikoitakin) seuroille. Pitkäjänteisyys palkitaan.


Hakan viime kausi ei taaskaan mennyt aivan nappiin. Mutta miten oma kautesi sujui pelillisesti? Kuinka paljon pelaajat vaihtuivat vierelläsi, ehdittekö tulla tarpeeksi tutuiksi kauden aikana?

- Joo, viime kausi jätti taas liikaa jossittelua. Tuntui, että itselläni oli kuta kuinkin sama homma. Oma kauteni parani loppua kohden huomattavasti ja sain pelata omimmalla pelipaikalla sekä sain vastuuta enemmän kuin alkukaudella. Pelaajia tottakai tuli ja meni, mutta viime kaudella meillä oli pitkälti sama runko kasassa kuin sitä edeltävänä vuonna. Minulle jäi sieltä monta hyvää ystävää loppuelämäksi ja edelleen pidetään usein yhteyttä.


Jos ajatellaan koko uraasi, niin mikä on ollut mieleenpainuvin pelisi? Minkä vuoksi?

- Varmaankin hienoimmat muistot monien muiden muistojen jatkoksi ovat olleet maajoukkueottelut. Varsinkin ensimmäiset vuonna 2012 olivat hienoja tapahtumia.


Oliko TPV sinulle ainoa vaihtoehto jatkon kannalta vai tuliko kyselyjä muistakin seuroista? Oliko joukkueessa etukäteen tuttuja pelureita? Mikä ratkaisi valinnan?

- Tarjolla oli muutamia muitakin vaihtoehtoja, mutta halusin voida yhdistää sekä työt että jalkapallon ja siksi TPV tuntui tähän hetkeen parhaimmalta paikalta. Ja tietenkin valmennuksen tiesin ja tunsin, mutta myös nousu ykkösdivariin tuntui houkuttelevalta yhtälöltä. Joukkueesta löytyi monta tuttua jo entuudestaan! Punakone valikoitui ehkä juuri näiden kaikkien juttujen ansiosta eli yhtä ratkaisevaa tekijää ei ollut.


Teini-ikäinen Tuomas tehokkaana vuonna 2013. Show alkaa noin ajasta 2.20


Minkälaiset treenit ovat sinulle mieluisempia? Harrastatko myös omatoimista harjoittelua, ehkä jotain epäsuoremmin jalkapalloon liittyvää?

- Kyllä pelitreenit ovat niitä parhaimpia, tottakai muutakin tarvitaan mutta peli on aina peli. Kentän ulkopuolella tykkään liikkua aktiivisesti kuntosalin ja vesijuoksun parissa. Varsinkin kauden päätyttyä nämä asiat ovat mukavaa vaihtelua.

Cupia on nyt tahkottu neljä peliä ja tuloksena oli jatkopaikka. Mitä ottelut ovat mielestäsi kertoneet joukkueen iskukyvystä? Millaisen arvosanan annat niistä itsellesi?


- Jokainen peli on ollut hyvää oppia meille ja valmistautumista kauteen. Joukkueessamme löytyy halua kehittyä ja pelata koko ajan paremmin.Kun saadaan vähän malttia pallon pitämiseen ja jaksetaan painaa treenikentällä sata lasissa, niin hyvä tästä tulee. Itselleni annan aika perusarvosanan. Mitään tehoja ei ole kauheasti tullut, mutta onneksi kauteen on vielä matkaa.


Minkälaisia toiveita ja odotuksia sinulla on tätä kautta ajatellen? Mitä osa-alueita haluaisit parantaa omassa pelissäsi?

- Lähden hyvin positiivisin mielin tulevaa kautta kohden, sillä kuten olemme jo näyttäneet, niin osaamme pelata hyvää futista ja tulostakin tulee. Saman täytyy jatkua kaudella ja jaksaa tehdä asioita oikein kentällä ja sen ulkopuolella. Asenne ratkaisee jokaisessa pelissä ja vain se osoittaa meille sarjatulukon paikan. Haluaisin parantaa omassa pelissä tehoja. Liikaa menee nyt siihen etten pääse paikoille. Samoin laidalla täytyy opetella ja pystyä haastamaan enemmän.


Miten paljon seuraat eri medioista edustamasi joukkueen uutisointia? Mitkä ovat pääasiallisia jalkapalloa koskevia tietolähteistäsi? Oletko vakituinen kävijä Futisforumilla?

- TPV:ssä on media ja uutisointi loistavalla mallilla. Alhoniemen Ismolle suuresti kiitosta, kuten muille hänen takanaan oleville henkilöille tasapuolisesti. Twitteristä tulee seurattua futisuutisia. Pelejä kyllä katson paljon, mutta muualta ei tule seurattua.


Viime aikoina esimerkiksi Qatarista puhuttaessa on noussut esille jalkapallo muutenkin kuin vain pelinä. Nykyään tuntuu vaikealta ajatella, että niinkin merkittävä yhteiskunnallinen tekijä kuin jalkapallo voisi olla jotenkin epäpoliittinen saareke. Mitä ajatuksia jalkapallon yhteiskunnallinen ja poliittinen ulottuvuus sinussa herättää?

- Mielipiteitä saa ja pitää olla, jokainen tekee asiat omalla tavallaan. Pidetään jalkapallo jatkossakin maailman hienoimpana lajina eikä pilata sitä.


Mitä toivot jalkapallouraltasi tämän vuoden jälkeen? Löytyyko sinulta joitain erityisiä haaveita tai tavoitteita?

- Nousu Veikkausliigaan TPV:n kanssa.


Runsaat kiitokset ajastasi ja onnea voittojen metsästykseen!

Haastattelu: Tuukka Termonen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti