perjantai 16. tammikuuta 2015

Ensivaikutelmia ja Jokisen eväät

Vuoden ensimmäiset harjoituspelit eivät koskaan jää mieleen suurina elämyksinä, tai edes välttämättä säällisinä futismatseina. Pelataan sisätiloissa synkässä valaistuksessa kymmenien, tai satojen asiaan todella vihkiytyneiden katsojien edessä ja jokainen kentällä potkaistu veto tai ilmoille parkaistu kirosana jää kaikumaan suuriin harmaisiin messukeskuksen seiniin. Kentällä kirmaa usein itsellesi tuntemattomia edustukseen nostettuja junioreita tai mahdollisesti sekä ensimmäistä että viimeistä esiintymistään tekeviä testimiehiä.

Mutta tärkeintä on sekä pelaajien että kannattajien kannalta, että nämä ottelut ovat aloituspotku uuteen kauteen. TPV:n osalta paketti on myös pysynyt edellisvuoden tapaan hienosti kasassa, joten viime lauantaina Pirkkahallissa Ilves-Kissoja vastaan kentällä kirmasi tuttuja hahmoja. Ja yksi uusi lisäys, sillä joukkueeseen kiinnitettiin Ilveksessä pienempään rooliin jäänyt Matti Jokinen. Naapuriseurassa kannattajien suosikiksi noussut Jokinen pelasi toisen puoliajan lauantain ottelussa ja osui maaliin lähes ensimmäisellä kosketuksellaan. Jokisen eväitä on vaikea arvioida yhden puoliajan perusteella, mutta viimeksi Kakkosessa pelatessaan hän oli erittäin tehokas maalintekijä.

TPV oli aloittanut pallolliset harjoitukset vasta päivää ennen Kissat-ottelua, joten siinä valossa ei ole yllättävää, että Kissojen peli näytti valmiimmalta ja he loivat etenkin alussa enemmän maalipaikkoja. TPV kiri kuitenkin lopulta kahden maalin takaa tasapeliin. Jokisen lisäksi punaisille osui Marcio Severino. Kun valmentaja Jari Pylkkönenkin totesi TPV:n sivuilla pelissä olleen enemmän vauhtia kuin järkeä, riittänee se kiteytykseksi pelin yleisilmeestä. Katsojalle kannalta vauhdikas vääntö toki kelpaa aina.

TPV pääsee jatkamaan alkavaan kauteen pitkälti samalla vuonna 2013 aloitetulla pohjalla. Valmennuskaksikko Pylkkönen-Sainio jatkaa ja sopimuksia on kirjoitettu parikymmentä kappaletta. Lähes kaikki edellisvuosien avainpelaajat  muun muassa Sergei Korsunovin ja Tommi Smeetsin johdolla jatkavat joukkueessa. Lisäksi 15-vuotiaat superunnut Severinon veljekset on nostettu edustukseen. Pohja on hyvä, ja se lupaa odottaa ainakin yhtä aktiivista ja viihdyttävää peliä kuin kahtena edellisenäkin kautena.

Ehkä suurin kysymysmerkki Paltsareilla tässä kohtaa on puolustuspään kokoonpano. Viime kauden luottopelaajista sopimuksen ovat tehneet toistaiseksi Tommi Smeets, Jussi Perttula ja Vili-Atte Mäkinen, mutta myös Risto Vihinen pelasi ottelussa Ilves-Kissoja vastaan. Loppukaudesta joukkueeseen siirtynyt Henri Louste saanee suuremman roolin alkavalla kaudella. Viime kauden kaikki pelit pelannut maalivahti Mikko Kruuti jatkaa myös joukkueessa.

Keskikenttä on säilynyt pitkälti ennallaan ja peliä rakennetaan jälleen kymppipaikalta Sergei Korsunovin johdolla. Samu Jokela ja Teppo Syrjänen ovat laadukkaita keskikentän pohjapelaajia tällä sarjatasolla, ja Aleksi Pylkkönen pystyy pelaamaan useampia eri paikkoja keskustassa.

Hyökkäyksessä joukkue kärsi viime kaudella monesti todellisen maalintekijän puuttumisesta. Loppukaudesta kliseisesti sanottuna pirteästi esiintynyt Mauro Severino ja tulevaksi kaudeksi hankittu Matti Jokinen tuovat laajuutta tälle osastolle. Myös jaloistaan näppärän Mika Ahosen huhutaan vahvasti palaavan sarjakauden alussa punanuttuihin.

Maalintekijän puuttumisen lisäksi TPV:n huolenaiheita viime kaudella olivat surkuhupaisa vierassaldo ja loppukauden pelillinen romahdus. Toki kääntäen TPV on myös ollut viime kausilla rautaa kotiotteluissaan Tammelan sametilla. Vierastulosten parantaminen on kuitenkin välttämätöntä lohkovoittoa tavoittelevalle joukkueelle.

TPV aseteltiin hieman yllättäen Etelälohkoon ensi kaudeksi, mutta tämän talven moninaisten lisenssisotkujen myötä myös Kakkosen lohkoissa nähdään väistämättä muutoksia ennen kauden alkua. Etelälohko toisi kannattajille uusia ja mielenkiintoisia matkakohteita, mutta toisaalta mahdollisesti myös joukkueelle Länsilohkoa kovemman pelillisen haasteen.

Kuukauden sisällä kannattajat pääsevät nauttimaan jo kilpailullisista otteluista Suomen Cupin myötä. Liiallisen cup-huuman välttämiseksi kilpailu aloitetaan talvipakkasilla sisähalleissa ja liigajoukkueita ripotellaan mukaan vasta pikku hiljaa muutaman seuraavan kierroksen aikana. Kun alkukierroksilla mukana ovat vielä maantieteelliset korijaotkin, saadaan ensimmäisessä cup-ottelussa useimmiten vastaan jokin tuttu joukkue omalta seudulta.

Mutta silti. Jalkapallo on jälleen palannut, ja talvipakkasten keskellä se kyllä kelpaa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti