torstai 19. toukokuuta 2016

TPV-Fc Kontu la 21.5. & Nicolas Kivilinna klo 15.00 alkaen

AHVENANMAAN IDYLLIÄ SEURAA VÄÄNTÖ LÄHIÖJENGIÄ VASTAAN


Tampereen Pallo-Veikot palaa vihdoin Tammelaan lauantaina 21.5. Vastaan asettuu takavuosilta tuttu kiistakumppani Fc Kontu. Matsiin kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä alkutahdit ottelulle asettelee Tammelan Voiman artistivieras Nicolas Kivilinna. Pikku-Tammelan terassillahan on tuolloin mukavia tarjouksia, joten suunnitelma lienee selvä. Vaihtoehtona on toki tuijotella mustaa pistettä valkealla pinnalla sisätiloissa. Joten eiköhän tavata Tammelassa kolmen tienoilla?

Fc Kontun ja TPV:n väliltä löytyy tiettyjä rinnakkaisuuksia. Kummatkin seurat ovat junioripuolella merkittäviä tekijöitä: Pallo-Veikkojen riveissä kirmaa vuosittain noin 1500 peluria vauvasta vaariin ja Kontulla lisenssipelaajia on reilut 1100. Seurat ovat profiloituneet ruohonjuuritasosta voimansa ammentaviksi kasvattajaseuroiksi.

Myös edustusjoukkueiden kaaret ovat piirtyneet toistensa kaltaisiksi. Vielä 1980-luvulla ja 90-luvun alussa seurat kamppailivat tasaisia vääntöjä Ykkösdivisioonassa. Sittemmin TPV rykäisi irtioton, jonka kirkkain kruunu oli Suomen mestaruus. Kontukin osallistui Veikkausliigan karsintoihin 1993, mutta tämän jälkeen kumpikin seura on joutunut tyytymään hiukan pienempään rooliin. Uudella vuosituhannella TPV:n tasoksi on vakiintunut paikka Ykkösessä tai Kakkosessa, kun taas Kontu on pelannut Kakkosen ja Kolmosen välillä. Lähimenneisyydestä keskinäisiä kilpaotteluita ei löydy.

”Kissanristiäiset jäivät vähemmälle”


FC Kontun edustusjoukkue teki paluun reilun seitsemän vuoden tauon jälkeen Kakkoseen. Paikka varmistui vasta kauden kynnyksellä huhtikuun taitteessa, kun Tammisaaren ESC viimein myönsi realiteetit ja luopui sarjapaikastaan. Haaste on näin lyhyellä valmistautumisella kova.

Kyyti Kakkosessa on toisinaan kovaa. Kuva Juhani JärvenpääMarko Tukiainen, Kontun lähtötilanne sarjaan oli kaukana parhaasta. Vaikuttiko vastuksen koveneminen viime hetkillä harjoituskauden viimeiseen kuukauteen?

- Ei juuri millään lailla, ehkä pieniä viilauksia tehtiin. Saimme myös kaksi viikkoa lisää valmistautumisaikaa, koska Kolmonen olisi alkanut jo viikko ennen vappua. Kundien osallistumisprosentti harjoituksiin pomppasi hurjasti ylöspäin, kun kissanristiäiset jäivät vähemmälle.

Päävalmentaja Tukiainen on tehnyt pitkään työtä Fc Kontun taustalla. Päävalmentajana hänellä on menossa jo toinen kierros: edellinen ajoittui kausille 2001-2008, nyt alla on kolmas perättäinen kausi. Itäisen Helsingin futiskentät ovat siten Tukiaiselle todellisia Koti-Kontuja. Kontulaisuudella on paikallista merkitystä myös nykypäivänä, sillä kauden avausottelu keräsi mukavasti reilut 400 katsojaa Rinttarin kentälle.

- Kun viimeksi putosimme Kakkosesta, joukkue hajosi ja meni pari kautta että miehistö ei ollut kovin kontulainen. Nyt mukana on taas sellaisia kavereita, jotka ovat pyörineet lähikentillä jo pikkupoikina. Omille junioreille ei ole vielä kertynyt peliaikaa tällä kaudella, mutta peliaikaa on varmasti kesällä tulossa. Oikeastaan nousun ainoa negatiivisempi asia on se, että taso on vielä tällä hetkellä hiukan liian kova osalle juniori-ikäisistä pelaajistamme. Etenkin 99-ikäluokasta on hyviä kundeja tulossa.

Ikähaitari on leveä


Kakkosen ja Kolmosen välillä on kiistämätön tasoero. Vaihtuvuus näissä sarjoissa on suuri, joten viime vuosikymmenen opeista ei ole paljoakaan apua, vaikka pääkaupunkiseudulla on lukuisia Kakkosen joukkueita.

- Virheitä saa tällä tasolla vähemmän anteeksi. En ole paljon seurannut Kakkosta tässä välivuosina, joten joka joukkueessa löytyy outoja nimiä. Tuskin tuntisin esimerkiksi TPV:n pelaajalistasta montaa kaveria. Näin oli myös Fc Espoota vastaan. Lähtökohta on se, että olemme altavastaajia jokaisessa matsissa.

Kontu ei ole muutamaan vuoteen pelannut Kakkosta. Silti joukkueesta löytyy muutama pelaaja, jotka olivat mukana jo 2008. Voidaanko – vähän yllättäen - puhua kohtuullisen kokeneesta ryhmästä?

- Kyllä tavallaan, mutta meillähän on ikähaitari 16 vuodesta 44 asti. Siltä väliltä löytyy sitten kaikkea. Patrik Borgilla tulee kunnioitettavat 45 täyteen syksyllä, tosin vielä tällä kaudella hän ei ole saanut peliminuutteja.

Kontun taustoilta löytyy mies seuran kultaisilta vuosilta, Antti Muurinen. Muurisen valmennusura sai Kontulassa räjähtävän lähdön, kun paikka SM-sarjassa oli lähellä. Seuraava etappi olikin 1980-luvun suurseura Lahden Kuusysi.

Luonnonnurmille paluun pitäisi tuoda TPV:n parhaita puolia esiin. Kuva Janne Pirinen
- Antti käy meillä silloin tällöin vetämässä treenejä. Kundeissa näkyy näyttämisenhalu, kun Ana on paikalla. Joskus pojilla tuppaa vauhti nousta vähän liikaakin, jolloin se vähäinenkin ajatus katoaa. Eli näinkin päin se joskus menee, Tukiainen naurahtaa.

- Olemme Antin kanssa keskusteluyhteydessä, hän tarkastelee otteluitamme katsomosta, antaa kommentteja ja mielipiteitä kysyttäessä. Antin rooli on analyyttinen, eikä hän osallistu itse pelitapahtumiin millään lailla.

Fc Kontu on tehnyt kolmessa ottelussa vasta yhden osuman. Onko paikkoja kuitenkin siunaantunut?

- Hommaa katsoo tietysti sinisten lasien takaa, mutta esimerkiksi Fc Espoota vastaan saimme ensimmäisellä jaksolla kaksi-kolme pelaamalla ansaittua laatupaikkaa. Vastustajan valmentaja totesi jälkeenpäin, että meinasitte jyrätä meidät ensimmäisellä puoliajalla. Se ei paljon lohduta, kun häviää 3-0. Paikkoja tulee vähemmän kuin pykälää alempana.

Nykypäivän Kontu on tamperelaisyleisölle tuiki tuntematon. Ketkä ovat sellaisia pelaajia, joita kannattaa seurata?

- Topparimme Palomäen Joni on ollut meidän ykkösmies ensimmäisissä peleissämme. Jos peilataan viime vuoteen, niin Joni Häppölän maalihanat ovat vielä olleet vähän tukossa. Viime vuonna Joni teki 27 maalia, joten voisi kuvitella että hän osuu jokusen kerran porrasta ylempänäkin.

Mainittakoon, että Häppölä piipahti keväällä Nokian Pyryn Suomi-Sarjan jääkiekkojoukkueessa, joka oli lähellä paikkaa Mestis-karsinnoissa. Kiekon puolelta Häppölältä löytyy myös nuorisomaajoukkue-edustuksia. Mutta eihän tässä kiekosta pitänyt puhua...

Oolannin sota lusittu


TPV:n kauteen matka Ahvenanmaalle toi ripauksen eksotiikkaa. Varsinkin kannattajat raapivat reissusta ilon irti. Melkein-ulkomaillamatkailu on hupaisaa, mutta raskasta puuhaa. Muistot ovat harvat, mutta rakkaat. Myös jalkapalloa nähtiin (vähintäänkin – sanoakseni - postuumisti), koska kuvallisia dokumentteja löytyy.Nyt Punainen palaa isännän oikeudella Tammelan Pallokentälle, jonka rakentamiseksi valutettiin paljon teepeeveeläistä talkoohikeä 1920-1930 -lukujen taitteessa. Anssi Yliselle ottelu on ensimmäinen TPV-luotsina Tammelassa.

Kauden avaus on ollut tuloksellisesti melko hyvä. Mikä on miellyttänyt päävalmentajaa eniten?

- Puolustuksen toimiminen kokonaisuuden tasolla. Meille ei ole tehty paljon varsinaisia pelitilannemaaleja. Esimerkiksi Hongan viimeistelemässä saksipotkumaalissa vartiointi oli ihan hyvää ja maalivahti sijoittunut hyvin. Vastustaja oli vain taitava. Kiffen teki osumansa erikoistilanteesta, jossa oma pelaajamme hävisi yksi-vastaan-yksi -kamppailun.

TPV pääsee viimein Tammelaan. Kuinka suuri merkitys tutulla kotistadionilla on?

- Ruoho ei ole ihan loistavassa kunnossa. Näen kuitenkin hyvänä sen, että kenttä on isompi kuin kauden aiemmissa peleissä. Åland pelasi meitä vastaan sellaista prosenttipalloa. Saimme kuitenkin jo syöttöketjuja aikaiseksi ja uskon, että pääsemme pelaamaan paremmin pallollista peliämme, joka on ollut tämän viikon teemamme.

Kontu tuli sarjaan mukaan viime tingassa. Millaista vastusta odotat?

- Tiedän, että kyseessä on hyvähenkinen porukka. He tulevat varmasti pelaamaan yhtenäisesti. En usko, että Kontu lähtee yrittämään hullunmyllyä meitä vastaan. Ainakin Honkaa vastaan he olivat vetäytyneet. Tiivis ja kurinalainen joukkue odotettavissa.

Onko terveystilanne säilynyt hyvänä?

- Kyllä ja meillä on vielä suhteellisen hyvä pelituntuma. Niille pelaajille joille ei ole löytynyt paikkaa edustusmiehistössä, on ollut kuitenkin peliminuutteja luvassa kakkosjoukkueessamme.

Kannattajille onkin erittäin hyvä uutinen, että joukkueen sisällä vire on säilynyt merkittävästi korkeammalla tasolla kuin Tammelan Voiman piirissä. Mutta eiköhän se siitä: lauantaimatsi, asiallista musiikkia, Tammelan taikaa. Hyvältä näyttää!

PS. Paltsaristin toimituskunta on päätynyt sorvin ääreen, joten näiden laajempien ennakkopakettien laatiminen ei välttämättä onnistu nähdyllä tavalla.  Mutta kiitoksia palautteesta, väännetään se mitä kyetään!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti