torstai 15. syyskuuta 2016

Otteluennakko: Honka-TPV la 17.9. klo 19.00. Espoo-AWAY


ISKEEKÖ SALAMA KAHDESTI SAMAAN HONKAAN?


Nousukarsintapaikkaa yhä jahtaava TPV matkustaa lauantaina Espooseen kohtaamaan lohkoa kohta kaksi kautta ylivoimaisessa otteessaan pitäneen FC Hongan. Ensimmäisellä ottelukierroksella Honka taipui Pyynikin kentällä Paltsarien käsittelyssä lukemin 3-2, mutta sen jälkeen espoolaisryhmä ei ole juurikaan pisteitä polunvarrelle pudotellut. Hongan maaliero 65-8 kertoo omaa karua kieltään sekin. Bussilastillinen kannattajia tuo kuitenkin tärkeässä kamppailussa tukea punapaitaisille vierailijoille.


Viime ottelunsa voittamalla TPV on pitänyt yhä yllä unelmaa nousukarsintoihin selviämisestä. Jäljellä olevat kolme ottelua ovat kuitenkin pahimmasta päästä: TPV kohtaa vieraissa Hongan ja BK-46:n, sekä kotona FC Espoon.

Edellisessä ottelussaan TPV kukisti FC Viikingit, pitäen tämän kauden Tammela-saldon yhä tappiottomana. Kotijoukkueen esitys ei ollut mitään totaalista dominanssia, mutta sitkeyttä löytyi lopulta tarpeeksi tarvittavan tuloksen kaivamiseksi.

Hongan Jean Silva on ollut murhaava vastustajan maalialueella. Kuva Juhani Järvenpää.

- Eka puoliaika oli melko hyvä, vaikka tilanne olikin tauolla 1-1. Toisella puoliajalla saimme aikaisen maalin, mutta sen jälkeen jotenkin annoimme otteen vastustajalle, kertoo TPV:n päävalmentaja Anssi Ylinen.
 - Ei ollut ensimmäinen kerta, kun vetäydyimme johtoasemassa. Jos olisimme kyenneet ratkaisemaan pelin, ei meillä olisi ollut mitään hätää.

TPV:n on oltava tehokas


Maalipaikkojen kylmäverinen hyödyntäminen onkin avainasemassa Honkaa vastaan, kun tilanteita on lähtökohtaisesti tarjolla vähän.

- Saamme varmasti keskiarvoisesti vähemmän maalipaikkoja kuin muissa peleissä. Honka pitää selkeästi enemmän palloa kuin yksikään muu lohkon joukkue, ehkä Klubi 04 pois lukien.

Lisää viimeistelyvaistoa joukkueen kärkeen on tuonut kokoonpanoon ryminällä palannut Mika Ahonen. Hyökkääjä kuritti ensin EsPaa kolmella maalilla, iski Atlantista vastaan kahdesti, ja otti tyylikkäällä puskullaan nimiinsä vielä voittomaalin Viikinkejä vastaan.

TPV on pelannut kerrasta poikki -tyylisiä otteluita aina Klubi 04:lle käristyn tappion jälkeen ja suoriutunut voitokkaasti. Nyt edessä on kuitenkin kovin mahdollinen koitos, mihin tällä sarjatasolla Suomessa voi joutua, FC Honka vieraissa. Oikeastaan yksikään seikka ei tue ennakolta TPV:n mahdollisuuksia. Onko niitä?

- Meillä on ihan ok mahdollisuus, mutta lähtökohtaisesti Honka on meitä parempi. Hongan kausi on ollut nousujohteinen, luultavasti he ovat parantaneet ihan pelillisestikin. Meidän pitää puolustaa tiiviisti, se on ykköslähtökohta. Jos meille menee kaksi maalia omiin, emme ole kovin vahvoilla. Voitimme keväällä Hongan hiukan ironisesti 3-2. Maalintekokilpailuun heitä vastaan ei kuitenkaan kannata lähteä, Ylinen näkee.

Punakone on etenkin kotonaan hallinnut otteluita selvästi, pitänyt palloa ja luonut runsaasti maalipaikkoja. Oletettavaa on, että lauantaina TPV on ottavana osapuolena ja joutuu suhteuttamaan omaa peliään hiukan vastustajan mukaan. Onko TPV:llä edellytyksiä nopeaan suunnanmuutospelaamiseen?

- Keväällä pelasimme kauttaaltaan hiukan erilailla kuin myöhemmin kaudella. Se oli silloin tilanteenvaihtopeliä. Meillä on edellytyksiä suunnanmuutospelaamiseen, mutta siinä pitää olla molempiin suuntiin hyvä: kun menetämme pallon, on varmaa että myös Honka osaa pelata tätä peliä.

- Olemme viime aikojen videopalavereissa ottaneet vähän enemmän huomioon vastustajan pelaamista. Oma peli ja sen kehittäminen on tietysti ykkösjuttu.

Mika "Ihmishyrrä" Ahonen osaa luikerrella ahtaistakin paikoista. Kuva Tapio Kalliomäki.


Hongan materiaali on laadukas ja laaja


Hongan materiaali on vankka ja tähtikaarti sankka, mutta erityisesti sarjapeleissä on loistanut 21 maalia viimeistellyt Jean Silva. Muita vastustajille kauhuntuskaa levittäineitä nimiä ovat muun muassa Antonio Inutile, Niki Otaru, ja hiljattain liigan puolelta naarattu Ilari Äijälä.

Seuran taustat mahdollistavat nimekkäät pelaajahankinnat, ja urheilutoimenjohto kartoittaakin mahdollisia värväyksiä läpi vuoden. Toisaalta monella joukkueen avainpelaajalla oli jo ennestään Honka-taustaa, ja myös omia nuoria on työnnetty esiin Kakkosen himmeisiin parrasvaloihin.

- Honka olisi tuolla joukkueella pärjännyt Ykkösessäkin ja ovat siinä mielessä väärässä sarjassa. Rutiinitaso on hirvittävä: Viime vuonna Honka kärsi yhden tappion, nyt kaksi. Se kertoo siitä ettei kyse ole sattumasta, mutta myös siitä, että Hongan jätkät eivät leiju, Anssi Ylinen sanoo.

Keskiviikkona Honka pelasi Suomen Cupia – vuosimallia 2017. On hienoa, että suomifutis katsoo tulevaisuuteen, mutta uusittu Cup on herättänyt melkoisesti keskustelua ja karkoittanut aika monta seuraa pois kilpailusta.  Muiden muassa TPV jättäytyi cupista pois. Tilanne, jossa Cupia pelataan kahden kilpailukauden aikana on todella haastava pienemmille organisaatioille. Varsin moni seura kasaa ryhmänsä kaudeksi kerrallaan.

Cupin suurin taika on Daavid vs Goljat-asetelma. Nyt näitä otteluita on odotettavissa vasta lohkovaiheessa, johon liigaseurat pääsevät vapaa-matkustajina. Ponnistajat piti Hongan keskiviikkona ahtaalla, mutta espoolaisten miehistö oli melko kokeellinen.

- Meillä oli kentällä yksi 14-vuotias ja kolme 15-vuotiasta. Saimme nuorille pelaajia minuutteja miesten otteluissa. Kenttäryhmitys oli silti laadukas, Hongan valmentaja Juho Rantala kehaisee nuorta kaartia.

- En tiedä onko nykyisellä systeemillä paljoakaan tekemistä cupin kanssa. Mutta toisaalta lohkovaihe tarjoaa Ykkösen ja mahdollisesti joillekin Kakkosen jengeille kovia otteluita harjoituskaudella, joita ei välttämättä muuten olisi.

Kaiken kaikkiaan kentällä pelasi kymmenen vuosina 1997-2002 syntynyttä pelaaja. Tunnetuimpien nimien takana on siis versomassa uutta ja vahvaa kasvustoa Hongan jo valmiiksi jykevään runkoon. Erityisesti maalinkin viimeistellyt Maximo Tolonen on lupaus, josta saatetaan tulevaisuudessa kirjoittaa isoin kirjaimin.

Honka on reagoinut tappioihin hyvin


Lauantain matsin alkuasetelma on hiukan poikkeuksellinen. Honka on pelannut lohko B:ssä nyt kaksi kautta, ja vasta nyt on ensimmäinen kerta, kun vastaan marssii joukkue, jolle Honka on edelliskohtaamisessa hävinnyt. Onko revanssihenkeä ilmassa?

- Haluamme voittaa joka pelin. Pelaajat haluavat näyttää ja uskon, että heillä on revanssihenkeä. Mutta muuten suhtaudumme tähän ihan normaalina futismatsina. Lisälatauksesta ei oikein voi puhua, koska tavoite on, että kova lataus löytyy aina.

Aika ja tila ovat Hongan elementit. Mutta suurikin puu kaatuu toisinaan. Kuva J Järvenpää.

Kuluvalla kaudella Honka on TPV:n lisäksi taipunut Klubi04:n käsittelyssä. Näetkö jotain positiivisia puolia siinä, että tällä kaudella ei ole kuljettu pelkästään voitosta voittoon?

- Tappio ei ikinä tunnu hyvältä. Idyllisellä Pyynikillä hävityn ottelun jälkeen puhuimme, että tämä voi olla hyvä asia, jos käsittelemme sen oikein. Urheilussa harvoin mennään voitosta voittoon muutenkaan, häviöt ovat ihan normaalitapahtumia. Jälkikäteen ajatellen pelaajamme ovat reagoineet tappioihin hyvin. Klubi04-pelin jälkeen olemme ottaneet viisi voittoa putkeen ja vire on erittäin hyvä.

Honka on päästänyt vain kahdeksan osumaa. Onko kauden aikana ollut otteluita, joissa puolustuspelaaminen olisi joutunut todelliseen testiin?

- Lähdemme jokaiseen peliin puolustuksen kautta. Teemme sen niin, että pyrimme itse pitämään palloa – se on meidän paras tapamme puolustaa. Kakkonen on sarja, jossa joka joukkueella on muutamia yksilöitä, jotka pystyvät minä hetkenä tahansa aiheuttamaan ongelmia. En voi sanoa, että pääsisimme missään pelissä helpolla, koska tavoitteemme on aina pyrkiä omaan parhaaseemme ja se ei ole ikinä simppeliä.
- Monesti vastustajat lähtevät pelaamaan melko vapautuneesti meitä vastaan, kun tappion pelko on pois harteilta. Hongan kohtaaminen on monelle jengille kauden hienoin ottelu, halutaan näyttää ja verrata omaa osaamista. Se on meille hyvä asia: meidän täytyy pyrkiä olemaan parhaita joka päivä. Kokonaisuudessaan meidän tekeminen on tällä hetkellä niin tasapainoista, että meidän tulee pitää vain huolta sen säilymisestä.

Harjoitustapahtuman tulee olla kova


Hongan kohdalla puhetta riittää tunnetuista nimistä. Mutta ketkä ovat olleet tämän kauden aikana sellaisia pelaajia, jotka ovat selvästi nostaneet tasoaan tai ylittäneet valmentajan odotukset?

- Roni Porokara on pelannut tällä kaudella nolla minuuttia, mutta on ollut koko ajan valtava apu seuran sisällä. Roni tuo päivittäiseen toimintaamme laatua. Esimerkiksi Weckströmin ja Inutilen asenne treenaamiseen on ollut todella hyvä, vaikka peliaikaa on tullut vähän. Meidän nuoret jätkät treenaavat automaattisesti hyvin, kun näkevät kokeneempien jätkien asenteen harjoituksissa.

- Isommista nimistä puhutaan, se on ihan ymmärrettävää. Mutta esimerkiksi Fc Espoota vastaan kentällä oli 7-8 jätkää, jotka eivät ole pelanneet Kakkosta ylempänä. Tätä taustaa vastaan suoritukset ovat aika kovia. Kapteeni Saarinen on ollut vakuuttava koko kahden vuoden prosessin ajan. Robert Ivanov on ollut erinomainen, Jatuli Laevuo pelaa viikosta toiseen varmalla tasolla ja BK-46:sta pois potkittu Jean Silva on painanut kaksikymmentä maalia.

- Kehitys on ollut luonnollista. Pelaajat ovat pystyneet treenaamaan hyvällä asenteella. Kun meille tulee nuoria pelaajia, he joutuvat pelaamaan näitä kovia jätkiä vastaan ja mittaamaan itseään. Harjoittelemme kaksisataa kertaa vuodessa, joten on aika tärkeää, että treenitapahtuma on kova. Se on onneksi siirtynyt myös peleihin.

Mikä on mielestäsi TPV:n vahvuus?

- Koroma on klassinen esimerkki vaarallisesta pelaajasta, joka on parhaimmillaan pitelemätön. Ahonen on ainakin tilastojen valossa korvannut hyvin Matti Jokisen. Innasen ja Fowlerin tasoiset jätkät tuovat rauhallisuutta ja vakautta joukkueeseen. Yksilöiden lisäksi TPV:llä on laadukasta joukkuepelaamista. TPV kuuluu niihin joukkueisiin, jotka eivät luultavasti lähde pelkästään rikkomaan meidän peliämme.
- Selvästi tuntuu, että TPV:ssä on hyvä tekemisen meininki päällä. Joukkue pelaa parhaimmillaan hyvää futista. Siitä kertoo jo sekin, että heillä on vieläkin saumat nousuun. Tosin lauantaina TPV:n olisi pakko voittaa, Rantala sanoo sarjatilanteeseen viitaten.

Riskejä vältellään


TPV-valmentaja Anssi Ylinen, käytännössä edessä on pakkovoitto. Kuinka suurella riskillä kolmea pistettä pitäisi lähteä hakemaan?

- En puhuisi riskistä. Voittoa koitamme hakea. Tasapeli Honkaa vastaan olisi yhden ottelun kohdalla tuloksellisesti hyvä, mutta tässä tilanteessa voitto olisi kova sana. Honka vie ottelun, jos pelaamme upporikasta ja rutiköyhää.

Honkakin tarvitsee vielä pisteen varmistaakseen lohkovoittonsa – tosin tämä vaade on lähinnä matemaattinen.

- Tilanne on erinomainen Hongalle. TPV on sen verran hyvä joukkue, että tarjoamme heille erilaisen vastuksen kuin moni muu lohkon porukka.

Ainakin yhdestä asiasta kumpikin kannattajaryhmä lienee yhtä mieltä. Kuva Juhani Järvenpää.

Aikaisemmin lauantaina TPV:tä kaksi pistettä taulukossa edellä oleva BK-46 matkustaa sarjanelosen FC Espoon vieraaksi. TPV:n kannalta tuosta ottelusta olisi tilauksessa kotivoitto, tai vähintään tasuri.

Kahdessa viime ottelussa TPV:n maalia on vartioinut edustuksen puolella aivan uusi nimi, A-junioreista nostettu Henri Savolainen. Hän tuurasi kipeänä sivussa ollutta Mikko Kruutia ja suoriutuikin tehtävistään erinomaisesti. Nyt Kruuti on jälleen pelikunnossa, ja hän palaa maalipuiden väliin lauantaina.

Parhaimmillaan lauantai-illan ottelusta kehkeytyy tasainen näytelmä. Punakone taistelee varmasti täysin palkein lähes epätoivoisessa tilanteessa. Perinteisesti altavastaajan rooli on sopinut paltsareille hyvin. TPV:lle hienon lisämausteen Honka-otteluun tuo myös tavallista laajempi otos omia kannattajia. Tammelan Voiman aktiivien järjestämä bussikuljetus tuo ainakin parikymmentä ”paltsaristia” haastamaan Hongan kannattajaryhmän, HK05:n, tunnelmanluonnissa.

Joukossa on vahvuutta aina eduskuntaa myöten.  Espoolaisille tiedoksi: jos lehtereiltä kuuluu: ”Pallo-Veikot, maalia!”, niin siihen kuuluu vastata ”Jej-jee!” - ihan vaikka suomalaisen vuorotteluvapaan kunniaksi ja tueksi.

Oi TPV – työväenjengi Tampereen!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti